Reşat Yiğiz

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün özelleştirme süreciyle karşı karşıya kalması petrol emekçilerini bir dizi eylemle karşı karşıya getirdi.
Ankara’dan dönen Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz, net konuşuyor;
“Böyle bir süreç gelişirse yeniden eylemlere başlarız. Özelleştirmeyi kabul etmediğimizi aylardır söylüyoruz.”
12 Eylül öncesinde Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde 7000’i aşkın emekçinin çalıştığına dikkat çeken Kaygusuz, emeğin ortak dilinin barış ve kardeşlik olduğunu anımsatmadan edemiyor;
“Özelleştirmeler olmadan önce petrol sektöründe entegre bir yapı vardı. Tüpraş, İpragaz, BOTAŞ ve Türkiye Petrolleri, bir bütünken, parçalanmaya başlandı. İpragaz, Petrol Ofisi ve Tüpraş gibi önemli kuruluşlar ayrılarak özelleştirildi. BOTAŞ kamuda olmasına rağmen taşeron bir özelleştirmeyle yapılandırıldı. Şimdi de TPİC’i, Türkiye Petrollerinden ayırdılar, BOTAŞ’a bağladılar. Ancak kamu kuruluşu niteliği yok. TPİC’in Türkiye Petrolleriyle tüm sözleşmeleri feshedildi. Bu durumun ardından 800 işçi bir maille iş akitleri fesh edildi. Şimdi durum daha da büyük boyutlara ulaştırılmak isteniliyor. Türkiye Petrolleri parçalamaya yönelik girişimlere ‘dur’ denilmesi gerekiyor. Yeniden TPİC’in de özelleştirilmesinin önü açılacak. Biz Türkiye Petrolleri bünyesinde tek elden yöneltilen bir kurum haline gelmesinden yanayız. Küçültülmesi, özelleştirilmesi kabul edilemez. Binlerce emekçi işsiz kalacak ve haklarından mahrum olacak. Biz, şu an Enerji Bakanlığı’nın takınacağı tutumu bekliyoruz. Eğer böyle bir sürece tam anlamıyla gidilmek istenilirse çok güçlü eylemleri hayata geçireceğiz.”
Özelleştirmeye dün de bugün de karşı olduklarının altını çizen Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Kaygusuz, emeğin ortak diline de açıklık getiriyor;
“Siyasi düşüncelerimiz farklı olabilir ama tek bir sloganda ortaklaşabiliriz; emeğin dili birdir, barış ve kardeşliktir. Aynı sömürüyü, aynı yaşam mücadelesini verenlerin derdi ortaktır. Ortak mücadele edebilmeliyiz. Benim çağrım emek örgütlerinin bunu gerçekleştiren bir tutum izlemesi yönünde çaba göstermesidir. Hep birlikte geleceğimiz için bir araya gelerek emeğin ortak dilinde buluşalım diyoruz...”
Özetle; Türkiye Petrollerindeki küçültülmeyle özelleştirme sürecinin başlatılmasından kaygılı olan Petrol-İş Sendikası’nda şu günlerde bir dizi eylem planı var.
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, TP’de yaşanan özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarına izin vermeyeceklerini açıklıyor.
Batman Çağdaş’a açıklama yapan Genel Başkan Yaşar’ın, bir tespitine katılmamak elde değil.
Türkiye Petrolleri’nin küçülmesi halinde bu önemli kuruluşun güç kaybedeceğini söylüyor Yaşar;
“Şayet Türkiye Petrolleri parçalanırsa ve zayıflatılırsa bu kurumun rekabet gücü kalmayacak. Aksine entegre yapısını koruyan büyük petrol tekelleri karşısında güç kaybedecektir. Petrol üretiminin yüzde 75’ini tek başına gerçekleştiren TP’nin bu uygulamalarla sağlıklı yönetilmesi mümkün değildir...”

Editör: TE Bilişim