**Batman’ın kenar semtlerinde kadınlar, aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla killi topraktan ekmek pişirilen tandır yapıyor.
**Batman’da 30 yıldır ailesiyle birlikte tandırcılık yapan 55 yaşındaki Şeyhmus Sevim; “8 kişilik ailemle yılda ortalama 200 tandırı piyasaya sürüyoruz” dedi.
BATMAN’DA TANDIR GELENEĞİ
Kent merkezi nüfusu 349 bine çıkan Batman’da, kadınlar aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla killi topraktan ekmek pişirilen tandır yapıyor. Batman’ın Huzur, 19 Mayıs, Yeşiltepe ve İluh mahallerinde hemen hemen her evin bahçesindeki tandırlar dikkat çekiyor. Dar gelirli ailelerin iş kapısı haline gelen tandır yapma geleneği varoş semtlerde adeta bilmeyen yok. Yaşlısı, genci, birçok kadının sabah erken saatlerinde başına geçtiği killi toprak, büyük bir uğraşın ardından tandıra dönüşüyor.


YAZ-KIŞ TANDIR YAPIYORLAR
Killi toprağı ayaklarıyla yoğurup çamur haline getirdikten sonra elleriyle şekil veren tandır imalatçıları, satışını yaptıkları tandır sayesinde hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de bu mesleği yaşatıyor. 8 kişilik ailesiyle geçimini tandırdan sağladığını belirten 55 yaşındaki Şeyhmus Sevim, yaz-kış demeden aile bütçelerine katkıda bulunmak için bu işi yaptığını söyledi. Maddi imkansızlıktan dolayı bazı çocuklarını okutamadığını ifade eden Sevim; “30 yıldır ailemle birlikte tandır imalatını yapıyoruz. İçi ve dışı bir metreyi bulan tandırın adedini 100 ila 150 liradan satışa çıkarıyoruz. Ancak giderlerde bir hayli fazla. Küçük çocuklarımın okuması içinde elimden gelen gayreti gösteriyorum” dedi.
ÇOK ZAHMETLİ BİR UĞRAŞ
Huzur mahallesi 24. Cadde üzerindeki evinin bahçesini tandır imalatına dönüştüren Şeyhmus Sevim, destek istiyor. Batman çayı yakınlarında çıkardıkları killi toprağı tandıra dönüştürmek için uzun uğraş verdiklerini anlatan Sevim, şöyle devam etti; “Batman çayı kenarından çıkarılan killi toprağı kurumaya bırakıyoruz. Daha sonra tekrar ıslattığımız toprağı ayağımızla yoğuruyoruz. Kıvama gelmesi için de bir gün dinlenmeye bırakıyoruz. Ardından tandırı aşama aşama yapmaya başlıyoruz. Tandır yapımı bittikten sonra yeşil kil ile pamuğu karıştırarak üst yüzeyini sıvıyoruz. Pamuk kullanmamızın sebebi kilin sertleşerek kırılmasını önlemek. Ortalama üç günde tamamlanan bir tandırı büyüklüğüne göre 100 ila 150 liradan satıyoruz.”
TANDIR USTALARI
Kentin kenar semtlerinde ürettikleri tandırlara herkesimden talebin olduğunu belirten Sevim; “Tandır yapmak zor ve zahmetli bir iş. Kenar mahallelerde kadınların birçoğu tandır yapıyor. Zor bir iş olsa da tandır birçok ailenin geçim kaynağı. Kısıtlı imkanlarla tandır yapıyoruz. Valilik, Kalkınma ajansı ve Kosgeb’ten araç-gereç desteğini alırsak yılda 200 değil, daha fazla tandır üretim imkanımız olur. Kendi imkanlarımızla eski bir geleneği yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.      

Editör: TE Bilişim