**1966-1973 Yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yapan Cevdet Sunay’ın, TPAO ile Rafineri’de incelemelerde bulunduğu sırada ustası Dursun beyde tıraş olduğunu ifade eden berber Tırak: “Cumhurbaşkanının yaveri, tıraş parasını 40 lira olarak ödedi. Ayrıca 1966 yılında Toprağın Kanı filminin başrol sanatçısı Fikret Hakan’ı da ben tıraş etmiştim. O da 5 lira bahşiş vermişti” dedi.

USTALAR SİTE’DE ÇALIŞIRDI
Batman’da 60 yıldır berberlik yapan 71 yaşındaki Mehmet Tırak, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerinin olduğu Site mahallesindeki ilk berber salonuna özlem duyuyor. 50 Yıldır kent merkezinde Cumhuriyet Meydanına yakın yerde açtığı kuaför salonunun yerini değiştirmeyen Mehmet Tırak, evli ve 6 çocuk babası. Mesleği öğrendiği Elazığlı Dursun beyin yanında Rafinerinin ilk müdürlerinden Şemsi Ağar, Raşit Ceylan, Abdurrahman Durukal ve Süreyya Ekim gibi petrolcülükte önemli simaların tıraş olduğunu dün gibi hatırladığını ifade eden berber Tırak: “İsimlerini saydığım bu simalar hayatta değil. Allah mekanlarını cennet eylesin. Site’de TPAO’nun Ekonoma binasının bitişiğinde kuaför salonu vardı. Tıraş olmaya gelenlerin tamamı TPAO ve rafinerinin üst düzey yöneticileri, mühendisleri ve çocuklarıydı. Usta ve mesleki kariyerleri olanlar Site’de çalışırdı. Herkes sitede çalışamazdı. Orası küçük bir Amerikan kasabasını andırırdı” dedi.

“CUMHURBAŞKANI’NIN YAVERİ
40 LİRA BAHŞİŞ VERDİ”
1966-73 Yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yapan Cevdet Sunay’ın iki kez Batman’a geldiği ve konakladığı 1 No’lu eski misafirhanede tıraş olduğunu da hatırladığını belirten Tırak, şunları kaydetti: “Elazığlı ustam Dursun beydi. Cumhurbaşkanı merhum Sunay’ı tıraş etti. Tıraş esnasındaki sohbeti hatırlıyorum. Cumhurbaşkanı Sunay ustama sordu, ‘Nerede kalıyorsun?’ dedi, o anın heyecanı ile Dursun usta ‘Beyaz Saray’ deyince Cumhurbaşkanı şaşırdı ve ‘Hangi Beyaz Saray evladım, Amerika’daki mi?’ diye sorunca Cumhurbaşkanının yaveri devreye girdi, ‘Hayır efendim, Site’deki Beyaz Saray binası’ dedi. Cumhurbaşkanı Sunay tebessüm etti. Tıraş bittikten sonra Cumhurbaşkanının yaveri elini cebine attı ve 40 lira bahşiş verdi, teşekkür etti.”

“FİKRET HAKAN’I TIRAŞ ETTİM”
Senaryosunu merhum gazeteci Recep Bilginer ile Ayşe Şaşan’ın yaptığı, Atıf Yılmaz’ın yönettiği 1966’da siyah-beyaz çekilen ‘Toprağın Kanı’ filmin başrollerinde Fikret Hakan, Belgin Doruk, Fevzi Tuna, Tuncer Necmioğlu ve Nuran Aksoy oynamıştı. 54 Yıl önce Batman’a gelen o filmin sanatçılarının TPAO Sitesi’nde kaldığını belirten Mehmet Tırak; “Fikret Hakan film setinden önce bize tıraş olmaya geldi. Filinta gibiydi, yakışıklıydı. Herkes o’nu hayranlıkla izlerdi. Berber salonuna geldi, sakal tıraşını yaptım. O zamanlar sakal tıraşı 4 liraydı, Fikret Hakan bana 5 liralık bahşiş verip, filmin çekildiği rafineri tesislerine gitti” dedi. TPAO Sitesi’nde 1968 yılına kadar çalışan berber Tırak, Cumhuriyet meydanına yakın sokaktaki işyerini değiştirmediğini belirterek: “Mekanımı hiç değiştirmedim. Mesleğimde mutluyum” diye konuştu. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim