**Ünlü balıyla bilinen Batman’ın Sason ilçesinde organik ürünler, iştah kabartıyor. Baldan Menengiç sakıza, Şahran’dan Menengiç kahveye kadar birçok organik ürün marketlerde yerini aldı.
 

BU ÜRÜNLERİN TADI BAŞKA
Batman’ın Sason ilçesinde sezonun ilk balı çıktı. Kilosu 140 liradan alıcı bulan Sason balının yanı sıra ceviz, pestil-cevizli şahran, Menengiç sakız ile kahvenin de görücüye çıktığı ilçede organik ürünler iştah açıyor. İlçe genelinde 5000’inin üzerinde arı kovanın bulunduğunu belirten bal üreticisi ve pazarlamacısı Metin Ağım; “Bu yıl 50 ila 100 ton arasında bal üretimi bekleniliyor. Bal üretiminde verimli bir dönem oldu. Kilosu 140 liradan satışa çıkarılan sezonun ilk bal’ına ciddi bir talep var” diye konuştu.


MENENGİÇ, CEVİZ VE ŞAHRAN
Sason’un kırsalında yetişen Menengiç ağacından sakız ile kahve de elde edildiğini ifade eden bal üreticisi Ağım, şöyle devam etti; “Sason balı kadar Menengiç ağacından toplanan sakızın kilosu 400 lira, kahvesi ise 20 liradan alıcı buluyor. Menengiç ağacı bir yer yerde şifanın kaynağıdır. Çoğu köylü, Menengiç ağacından geçimini sağlıyor. Pestilden yapılan şahran sucuğun kilosu da 40 liradan satılıyor. Ayrıca bu yıl cevizde de üretim iyi düzeyde. Cevizin kilosu 50 liradan alıcı buluyor.”


BAL-CEVİZ FESTİVALİ
Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar, Eylül’ün ilk haftasında ilçede bal ve ceviz festivali düzenleyeceklerini söyledi. Sason balı kadar ceviz ve diğer ürünleri de festivalde tanıtacaklarını belirten Başkan Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Daha önce de bal ve ceviz festivali yaptık. Ancak bu kez düzenleyeceğimiz festivalde jüriyi akademik isimlerden oluşturacağız. Festivalimizde ilçemizin ürünlerini Türkiye’ye tanıtmayı planlıyoruz. Organik ürünlerimizi ülke genelindeki festivallerde de tanıtacağız.” (Haber Merkezi)


 

Editör: TE Bilişim