*Batman-Beşiri yol güzergahı son günlerde peş peşe yaşanan kazalarla tekrar gündemde. Birkaç yıl öncesiydi, mıcır taşlarının döküldüğü o güzergah yine feci kazalara sahne olmuştu. Tam güzergah oturdu denildiği sırada maalesef yaz mevsiminde o güzergahta peş peşe yaşanan kazalarda can kaybı ve bir o kadar da milli servet kaybı yaşanıyor…

*Yatırımcıların nabzının attığı OSB'ye giden bu yol güzergahı maalesef görünmez kazalara davetiye çıkarıyor. O güzergahta ne bir aydınlatma direği ne bir trafik işareti ne de ‘duble yolunu’ birbirinden ayıran bariyer var. Pazar akşamı Tekel emeklisi Mahmut Tan ve eşi, o güzergahta yaşama veda etti. Önceki akşam da o güzergahta 7 kişi ölümden döndü.

GÜVENSİZ YOL

Batman-Beşiri arasındaki karayolu güzergahı, son yıllarda görünmez kazalara davetiye çıkarıyor.

Birkaç yıl öncesiydi… Karayolları o güzergaha mıcır taşları döktü.

Daha mıcır taşları serimi bitmeden, trafiğe açılan yolda peş peşe kazalar bir kaç kişinin canına mal olmuştu. 15'e yakın kişi de yaralanmıştı.

Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımcılar, o yolun güvenli hale gelmesi için Batman'daki yöneticilerin yanı sıra Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne kadar hemen her yetkiliye ulaşmışlardı ve yolun uluslararası normlara kavuşmasını istemişlerdi.

Karayolları daha önce mıcır taşı serimi yaptığı yola ‘sıcak asfalt’ sözü vermişti.

Aradan üç yıl geçti ne sıcak asfalt serimi yapıldı ne o yol güzergahına aydınlatma direkleri ne de duble yolunu birbirinden ayıracak bariyer konuldu.

Geceleri o yola çıktığınızda Allah'a emanetsiniz.

Zifiri karanlıkta yol aldığınızda hangi şeride gireceğinizi bilmiyorsunuz.

Yol geniş ama etrafında tek bir uyarı levhası yok.

Dört şeridin olduğu bir güzergahta Karayolları neden duble yolunu birbirinden ayıracak bariyer yapmıyor anlamış değiliz. Ana yola çıkan köy yolları da işin cabası.

Bu güzergahta göz göre ‘kaza geliyorum’ diyor.

SALON ÖNÜNDEKİ KORKUNÇ KAZA

Pazar akşamıydı. Beşiri ovasındaki o sıcak hava yerini serinliğe bırakıyordu.

Yeni açılan bir düğün salonuna konuklar oturmuştu. Yemek saatiydi. Herkes yemekle meşgul olduğu saatte dışarıdan büyük bir gürültü duyuldu.

Aracını yolun karşı tarafına park edip eşi Gülseren hanımla yolun karşı tarafına geçmek isteyen Tekel emeklisi 64 yaşındaki Mahmut Tan, yolda sere serpe uzanmıştı. Yüzü kanlar içindeydi… Herkes o’nunla uğraştığı sırada çevreden bir ses daha duyuldu: “İleride yerde yatan bir kadın var…”

Salonda kazayı duyanlar, hızla olay yerine koşuyordu.

On çocuk annesi Gülseren Tan'ı özel oto, tam 50 metre sürüklemişti. 112 Acil servisinin tüm müdahalelerine rağmen talihsiz anne, yolda yaşama veda etmişti. İç kanama geçiren Mahmut Tan ise kaldırıldığı özel bir hastanede hayatını kaybetmişti.

Tan çifti göz yaşları arasında Batman’ın Asri Mezarlığında toprağa verildi.

Bir birini çok seven ve çocuklarına iyi eğitim veren o örnek çift artık aramızda yok.

Hayat öyle acımasız ki sabah kalkıyorsunuz, akşam maalesef korkunç bir kazaya kurban gidebiliyorsunuz.

O korkunç kazanın yaşandığı yerdeydik. Tesadüfen o akşam gittiğimiz düğünde gördüğümüz o manzara korkunçtu.

Şehir merkezi dibindeki bir yol güzergahında ne bir aydınlatma direği vardı ne de bir trafik levhası. Yarım milyonluk bir şehrin dibindeki yolda o kadar eksiklikler var ki hangi birini yazalım?

BİRGÜN SONRA AYNI YERDE KAZA

Şu işe bakın; bir gün sonra o feci kazanın olduğu 200 metre ilerisinde bir kaza daha yaşandı.

Kösetarla (Krediye) köyündeki taziyeye gitmek isteyen 72 BB 444 plakalı oto sürücüsüne, Ş.Ç. yönetimindeki 34 AP 8439 plakalı oto yandan çarptı. Otolardaki 7 kişi ölümden döndü. Şayet iki aracın hava yastığı açılmasaydı, belki iki sürücü aramızda olmayacaktı.

Düşünün dört şeridin olduğu o yol güzergahı ortasında mısır taşı-toprakla doldurulan boşluğa maalesef Karayolları gerekli önlemi almıyor.

Organize Sanayi Bölgesine giden yolda bir aydınlatma direği  yok.

Bir de o yolun genişliği göz önünde bulunduran bazı sürücüler hız sınırını aşıyor.

Kuralsız araç kullanan bazı sürücüler göz göre göre görünmez kazalara davetiye çıkarıyor.

Denetimler gece yapılmıyor. Öğle saatlerinde tek-tük yapılan denetim rutinden öteye geçmiyor.

Kısacası; o dümdüz yola geceleri çıkan sürücüler çok ama çok dikkatli olmaları gerek.

İki gün üst üste yaşanan bu kazalara artık Karayollarının önlem almasının zamanı geldi, geçti…