Çağdaş,Aynı çağda yaşayan ve güncel anlamına gelen bir kelime. Aynı zamanda bir yerel gazete adı. Sekiz sayfalık günlük matbaalarda kelimeleri basan “bağımsız” bir şirketin çıkardığı gazetenin adı. 02.03.1984’ten bu yana Batman’ın ilk günlük gazetesi…02.03.1984 tarihindeArif Arslan’ın merhum ağabeyi Enver Arslan tarafından kurulan Çağdaş, 28.11.1992’de Basın-Yayın başarı ödül’lü altıktan bir gün sonra trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Enver Arslan, ta o yıllar yayınbaşarısını ispat etmişti. Batman Çağdaş Gazetesini devralan ve birçok ödüllerin devamını layığı ilegetiren yazı işler Müdürü Arif Arslangeçti. Arslan yutkunarak dile getirdiği söz şu idi; “Rahmetli ağabeyimin hayali Çağdaş’ı büyütmek ve insanlığı aydınlatmaktı.” Şüphesiz şuan aramızda olsaydı Çağdaş ekibi ile kıvanç duyardı. ‘Allah taksiratını affetsin. ‘

***

Arslan “1984’ün ilk aylarında, memleket henüz 12 Eylül’ün etkilerini üzerinden atabilmiş değildi. 1983 seçimlerinde askeri darbeyi yapan ve aslında Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in kişiliğinde hala iktidarda olan kesimleri şok eden biçimde sandıktan çıkan Turgut Özal hükümeti başındaydı. İşte Batman Çağdaş böyle zor bir süreçte yayın hayatına ‘merhaba’ demişti.”Batman Çağdaş aynı zamanda geçmiş yılların da tanığıdır.

***

Çağdaş Gazetesi ile tanışmamve takibe başlamam çok manidar...
BirŞubat ayı ve “Sevgiler Günü”  ilan edildiği manidar bir gün. Aslında hakikati şudur: Kumruların sevgi beslediği, yalnızların hüzünlü bir günü.Hüzünlü bir günümde Çağdaş gazetesi ile tanıştım, hüznümü sevince çeviren Arslanve ekibi her şeye objektif bakışları, yöremizin sorunları ile ilgi alakaları, kalıcı ve köklü çözümler üretmeleri,  yenilikçi anlayışları ve idamını bekleyen Hasankeyf hassasiyetleri. Çağdaş Ailesinin bu hassasiyeti, güçlünün değil daim haklının yanında olmaları ve çekinmeden tüm haberleri halka aktarması beni mesut ediyordu. Benim için manidar bir tarihti 14.02.2009...Keza onlar içinde “Gazzedeğil, Batman”  başlıklı manşeti ve Reşat Yiğiz’in objektifine takılan çocukların ezilme anı, en iyi fotoğraf ödülü almıştı. BatmanÇağdaş’ın şadını okuyucularda yaşıyordu, çünkü ödülleri layıkıyla hak eden bir ekipti.  Bu gazete Batman’ın sembollerinden kadim birisidir. Bir kutuptur, bir renktir, bir sestir.

 

Fırsat buldukça Gülistan Caddesinde (Eski Tekel) hizmet verdiği eski mekana gidip gazeteyi okurdum. Tabi oradaki sıcaklık farklı bir haz idi, yaşlı amcalarla hep beraber duvara asılmış günlük gazeteyi okumak beni meftun etmişti. Tabi şimdi olmuş teknoloji, tüm haber sitelerini takip edilebiliyor.

 

Arif Arslan’la hiç oturup sohbet etme imkanım olmamıştı, arkadaşların kafesine ziyarete uğramak için gitmiştim. Tesadüfen Arslan ve ekip çalışanlarını gördüm, yıllar sonra karşılıklı çay keyif vericiydi. Tabi benim Çağdaş Gazetesini yakından takip etiğimi bilmiyordu. Ağzına kadar dolan elindeki poşette gülük gazeteleri temin etmesi ilgi çekiciydi. Bilahare muhabbetimiz bayağı ilerledi.Hayat’ta yaşadığıserüveni aktardığı birçok tecrübesinden faydalanma şansı buldum. Arslan’ınduruşu, yaklaşımı, muhabbeti,  giyimi, tarzı, yiyip – içmesi kendine özgü has  karakterini yansıtıyordu.

 

32. Yılını bitirmekte olan, 33. Yılına adım atan, objektif haber yapan, “Batman’ın gözü, kulağı, dili” sloganı ile yayın hayatına merhaba diyen, BatmanÇağdaş Gazetesine nice mutlu yıllar dilerim…

 

Not: Arif Arslan’ın 70 yıllık serüvenini anlatan “Yüz Yüze Batman”  adlı kitabı da, buram buram tarih kokuyor. Meraklısına bütün samimiyetimle tavsiye ederim!

 

Özgür ŞENSES

Editör: TE Bilişim