Barış Arslan

*1960 ve 1970’li yıllarda TPAO’nun bulunduğu Site semti, Batmanlıların dinlendikleri tek yerdi. Bölge illerindeki futbol takımlarında forma giyenler, 60 yıllık kulüp Petrolspor’a seve seve gelirlerdi. Batman’ın eski mahalleleri arasında yer alan Şirinevler, petrol emekçileriyle esnafların oturduğu semtti. İşte eski Batman’dan birkaç fotoğraf.

PETROL’ÜN ESKİ FUTBOLCULARI
1974-1975 futbol sezonunda Elazığ’dan Batman Petrolspor’a transfer olan defans elemanlarından Şemsi ile Hayrettin, aynı sezon Kırmızı beyazlı ekibin formasını terletmişti. O dönemlerde TPAO’dan kadro almak için 2. Lig takımlarını bırakıp Amatör Küme’de mücadele eden Batman Petrolspor’u tercih eden eski futbolculardan Elazığlı Hayrettin, Şemsi ve İhsan’la, 1. Nolu çay bahçesinde otururken çektikleri hatıra kare.

EML’NİN ESKİ ÖĞRETMENLERİ
Yıl 1980.  Burası, eski Batman Endüstri Meslek Lisesi futbol sahası. Şimdi bu sahanın yerinde Ziya Gökalp İlkokul-Ortaokul binası var. Eski EML’de yıllarca eğitimcilik yapan öğretmenlerin bir turnuva öncesinde çektikleri siyah beyaz karedekiler: “(Ayaktakiler) Celal Sezgin, Servet Canatan, Şeref Kaymaz, Murat Çiftçi, Talat Obut, Asım Sökmen ve Saadettin Dumlu. (Oturanlar) Hüsamettin Tunca, Erkin Kurt, Mehmet Emin, Refik İmamoğlu ve Ali Kocatürk.”

DAMLARDA TV ANTENLERİ
Yıl 1980. Burası, TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’ne komşu olan Şirinevler mahallesi. Bir zamanlar, petrol emekçileri ile esnafların oturdukları bu mahallenin dili olsa da konuşsa. Evlerin bir bölümü beton yapıdaydı bir kısmı da kerpiçtendi. Batman’ın eski giyimcilerinden ve hala Altan Giyim Mağazası’nın sahipliğini yapan Sait Altan’ın 1980’li yıllarda evinin damında çektiği hatıra karede TV’lerin anteni dikkat çekiyor. Şirinevler mahallesindeki eski yapıların çoğu şimdilerde yok.

İLK GİYİMCİLERDEN
Batman’ın eski esnafları arasında yer alan Altan’lar, 55 yıldır 2. Cadde de giyim mağazasını işletiyor. Batman’ın ilk esnafları arasında yer alan Sait Altan, 2. Cadde de açtığı o küçük mekanda Batmanlıların giyim ihtiyacını karşılardı. Yakın akrabası Cevdet Yayla ile iş yeri girişinde objektiflere poz veren Altan, hala Batman’da mesleğini sürdürürken, yakını Cevdet Yayla ise Gaziantep’e yerleşti.

Editör: TE Bilişim