Barış Arslan

*Batman’ın 1970’li yılların başında TPAO ve TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’ne komşu olan Akyürek Mahallesi ile Cumhuriyet meydanı idi. O dönemlerde Akyürek Mahallesi’nde evlerin bir bölümünün çatısı kiremitti. Bazı evler ise kerpiçtendi. Cumhuriyet Meydanının devamındaki Cumhuriyet caddesinin raylarına komşu olan alanda bayram törenleri yapılırdı. 70’li yıllarda TPAO Site yolu bir başka görünümdeydi. İşte eski Batman’ından birkaç kare daha…

70’Lİ YILLARIN BATMAN’I

Burası 1970’lı yılların Batman’ı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlandığı Cumhuriyet Meydanı’na yakın alandaki coşku siyah-beyaz kareye yansımış. O dönemlerde Akyürek Mahallesi’nde çatılı ve kiremitli evlerin bitişiğinde kerpiçten binalar da dikkat çekiyor. Siirt’li Toprakların da evleri DDY raylarına komşu idi. DDY raylarının kenarında ihata duvarı bulunuyordu. Akyürek DDY hemzemin geçidi çevresindeki evlerin büyük bölümü kerpiçti. Şimdi meydana komşu olan Akyürek’te ne çatılı evler var ne Evin sineması. Rayların bitişiğindeki o boş alanların yerinde ise beton yığını var. İşte 1970’li yılların petrol kentinin manzarasından tarihi bir kare.

BATMAN’IN TARİHİ BİNASI

DDY’nin alt geçit peronundan çıkınca, hemen karşısına çıkan ilk bina DDY Garı’nın tarihi binası. Yaklaşık 80 yıllık o tarihi bina, hiç ama hiç değişmedi. 1975 Yılında çekilen bu karede istasyon binası bitişiğinde ağaç şimdilerde yok. Yüklerin istiflendiği ambar binası ve sundurma aradan yıllar geçse de DDY Gar binasını hiç ama hiç değiştirmemiş. DDY treniyle yolculuk yapanlar, yıllar öncesinde de o tarihi binanın önünde kuyruk oluşturmuş.

TPAO SİTESİ BİR BAŞKAYDI

Yıl 1978. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi, dönemin gençlerin ilgi gösterdiği adresti. Özellikle hafta sonları gençler, Site’deki yeşil alan ve havuzdan yararlanabilmek için TPAO tesislerine akın ederlerdi. İşte Batman’ın eski esnaflarından giyim mağazası sahibi Sait Altan’ın yıllar önce Site mahallesi girişinde çektiği hatıra fotoğraf.

PETROLSPOR’UN BAŞARILI YILLARI

1976 Yılında Türkiye amatör şampiyonasında önce Hatayspor’u, daha sonra şöhretlerden kurulu İskenderun’u eleyen Batman Petrolspor, İzmir-Altınordu ile oynamıştı. O zamanlar takımın başında olan antrenör merhum Muzaffer Koyuncu: “Türkiye birinci liginde bile bir rakibe düşsek mücadelemizi aynı azimle devam ettireceğiz” şeklindeki sözleri, yıllar önce büyük gazetelerin spor sayfalarında geniş yer bulmuştu. O zamanlar Kırmızı-beyazlılarda kaleci Mithat, Ceylan, Mehmet Aksu, Vahap Akbaş ve Şemsi gibi başarılı futbolcular forma giymişti.

Editör: TE Bilişim