Barış Arslan

*Batman’ın ‘İlçe’ olduğu dönemlerde Batman Rafinerisi, Irak-Musul’dan gelen ithal ham petrol ile binlerce tanker nakliyatçısının adeta ekmek kapısı idi. Batman-Hasankeyf karayolunda tanker kuyrukları oluşurdu. 1990’lı yılların ortalarında kaldırımlarda defile olurdu. Batman Valiliği’nin 1991 Yılındaki Nevruz Bayram kutlaması, eski şehir stadını doldurmuştu. İşte eski Batman’dan bir kesit kare…

TANKER KUYRUKLARI OLUŞURDU

Burası Batman-Hasankeyf karayolu. Yıl: 1988. Batman’ın ‘il’ olmaya iki yılı kalmıştı. O dönemlerde Irak’la gıdaya karşılık Irak-Musul’dan getirilen ithal ham petrol binlerce tanker nakliyatçısının adeta ekmek teknesi olmuştu. Batman Rafinerisi dolum tesisi önünde uzun kuyruklar oluşturan tanker sürücüleri, gün boyu tankerlerdeki yakıtı boşaltmak için beklerdi. Tek şeritli o yol güzergahında bazen tanker kuyruğu 15 kilometreyi bulurdu. Batman Rafinerisi’nin eski manzaralarından biri olan o tanker kuyrukları da tarih oldu.

KALDIRIM DEFİLESİ İLGİ GÖRMÜŞTÜ

Yıl 1996. Burası Batman Belediye sarayı karşısı. Bir giyim mağazasının açılışına Türkiye’nin tanınmış mankenleri katılmıştı. Mağazasının görkemli açılışında mankenler kaldırıma çıkınca, o dönemlerde kalabalık bir kitle, defileyi pür dikkat izlemişti. Saatlerce süren defile dönemin Show TV spikeri Reha Muhtar’ın da ilgisini çekmişti. İşte o dönemlerde kaldırımda verilen defileden bir kare.

16 MAYIS’TA BAYRAM

Batman’ın ‘İl’ olmasının ardından ilk ‘Nevruz’ Bayramı Batman Valiliği tarafından eski 16 Mayıs şehir stadında yapılmıştı. Binlerce öğrencinin katıldığı o bayramda stadın kapalı ve açık tribünleri dolduğu gibi  stadyumun içi ana-baba gününe dönmüştü. Folklor ekibi, davul-zurna eşliğinde stadın ortasında gösteride bulunurken, kalabalık kitlenin bir bölümü oturarak, bir kısmı da ayakta izlerken o an objektiflerimize böyle yansımıştı. Şimdilerde o stadyum ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürüldü.

İZ BIRAKAN MÜDÜR

2000 Yılları öncesinde Batman Milli Eğitim Müdürlüğü görevini başarıyla yapan aslen Karslı olan Milli Eğitim Müdürü Fazıl Kardaş, eğitim camiasında iz bırakan eğitimciydi. Kardaş, Batman’ın eğitim yuvalarını normalleştiren ve Batman’ı, 2000’li yıllarda üniversitelere en çok öğrenci yerleştiren şehirler sıralamasında Batman’ı şehirler sıralamasında 16’ıncı sıraya yükseltmeyi başarmıştı. Aradan geçen 19 yıl sonrasında ise Batman, üniversitelere en çok yerleştiren şehirler sıralamasında 71’inci oldu. İşte Kardaş’ın görev yaptığı dönemde üniversite sınavlarının birincilerine plaket verirken objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim