Barış Arslan

*Batman’ın eski Belediye Başkanlarından merhum Salih Gök, hizmeti kenar semtlerde başlatmıştı. O’nun döneminde Belediye harıl harıl çalışırdı. Petrolkent Mahallesi’nde kanalizasyon şebekesini semt sakinleri ile Belediye birlikte yapmıştı. Eski sebze-meyve hali kasaba halini andırıyordu. İşte eski Batman’dan bir kesit fotoğraf.

URFA’DAN MAKİNE GETİRMİŞTİ

Batman’da iki dönem Belediye Başkanlığını yapan Ataullah Hamidi’den sonra 1994 yılında Belediye Başkanlığına seçilen merhum Salih Gök, ağaç dikme-sökme makinesini Şanlıurfa’dan getirtmişti. Şanlıurfa Belediyesi’nden geçici makine getiren Gök, Batman’ın Turgut Özal bulvarı başta olmak üzere önemli güzergâhları çam fidanlarıyla yeşillendirmişti. İşte Başkan Gök’ün, 25 yıl önce Batman’ a getirdiği o makine ile objektiflere verdiği poz.

TOPTANCI HALİ BÖYLEYDİ

Şimdilerde ilçe otogarına dönüştürülen alanın yeri Batman’ın sebze ve meyve hali idi. 1990 Yılı öncesinde açılan ve 7 yıl öncesine kadar faaliyette olan Batman Belediyesi’nin eski sebze ve meyve hali, bir kasabanın toptancı halini andırıyordu. Görünmez kazalarında yaşandığı o hal’den geride bu kare kaldı. Şimdilerde Batman’ın plakasını yakalayan ve 72 işyerinin bulunduğu modern sebze ve meyve hali Güneydoğu’nun modern hal’lerinden biri,

25 YIL ÖNCE İKİNCİ CADDE

Batman’ın işlek caddelerinden bir zamanlar ikinci caddeydi. Adına ‘Bankalar caddesi’ denilen güzergahta, tüm bankaların şubeleri vardı. Yıl 1994. Dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök’ün asfalt çalışmalarının sürdürdüğü trafiğin yoğun olduğu o güzergahtan bir fotoğraf, Batman’ın 25 yıl öncesini anlatıyor. Hala meydandaki eski eczane ve Türkiye İş Bankası tabelasının bulunduğu o güzergah da değişti. Şimdilerde kaldırımların daha geniş tutulduğu o ikinci cadde de birçok esnaf da adres değiştirdi.

MAHALLE SAKİNLERİ İLE ORTAK ÇALIŞMA

Görevi başında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda eden Belediye Başkanı Salih Gök, seçildiğinde hizmeti kentin kenar semtlerinde başlatmıştı. Petrolkent Mahallesi’nde ‘Belediye-Vatandaş işbirliği’ ile yapılan kanalizasyon çalışmasına semt sakinleri de destek vermişti. Kazı sırasında Başkan merhum Gök, objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim