Barış Arslan

*Şairin dediği gibi anılar da bir çiçektir. Su ister. Bir zamanlar Batman’ın emektarı On’lardı. İlk Bakkal, ilk taksici ve ilk tuğla imalatçısı Platin kardeşler ile Elçi idi. Batman’ın bugünlere gelmesinde onların emeği vardı. O eski simalar şimdi bir bir aramızdan ayrılıyor. Batman Hava Meydanı’na ait lojmanların temeli 1960’lı yıllarda atılmıştı. İşte Batman’ın eskiye dair birkaç karesi daha.

ONLAR BİRER EMEKTARDI

Yıl 1960. Batman’ın ilk Bakkalı Hüseyin Pilatin idi. Yine ilk faytoncu ve taksicisi de kardeşi Veysi Platin’di. Aslen Bismilli olan Platin kardeşler 1950’lerin başında Batman’a gelen ilk aileler arasındaydı. Tam 59 yıl önce siyah-beyaz kareyi 1’nci cadde’deki bir fotoğraf stüdyosunda çeken Pilatin kardeşlerin ortasında duran isim ise Batman’ın ilk tuğla fabrikası kuran duvar ustası Ömer Elçi idi. Pilatin kardeşler hakkın rahmetine kavuştu. Elçi ise 82 yaşı ile Batman’ın yaşayan tarihi gibi.

HAVA MEYDANI LOJMANLARI

Batman’ın Pınarbaşı Mahallesi’ndeki eski hava lokalinin de aralarında bulunduğu Hava Meydanı’na ait lojmanların yapımına 1960 yılların başında başlanmıştı. 50 Yıllık binalar hala dimdik ayakta. O dönemlerde lojman inşaatından sorumlu Tilmerç’li Ömer Elçi idi. İşte yıllar öncesinden lojmanların inşaat çalışmalarında hatıra fotoğraf çeken bir grup işçisinden manzara.

BATMAN’IN ESKİ BELEDİYE BİNASI

Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı’nın, Cumhuriyet Caddesine şimdi ki 2000 iş merkezi yerinde yaptığı 2 katlı eski Belediye hizmet binası kentin modern yapılarındandı. Binanın hemen karşısında DDY rayları dibinde de aile çay bahçesi vardı. 23 Nisan 1991 tarihinde bayram etkinliklerine katılan Belediye eski ünite müdürlerinden Bayram Sayın’ın çocukları Yurdaer-Caner Sayın kardeşler objektiflere böyle poz vermişti. Şimdiler de iki kardeşte birer genç.

ŞİRİNLEREVLER’DEN RAFİNERİ’YE BAKIŞ

Batman’ın eski fotoğraf sanatçılarından Kemal Tapan ve bir süre önce yaşama veda eden İbrahim Aba, 1970’li yılların bahar aylarında Şirinevler mahallesinde hatıra fotoğraf çekerken, arkalarında Batman TÜPRAŞ Rafinerisi de dikkat çekiyor. Rafineri’de dolum yapan yakıt vagonları hareket halindeyken, kirvesi merhum Aba ile objektiflere poz veren Tapan ise bir süredir Ankara’da yaşıyor. Merhum Aba ve Tapan, Şirinevler Mahallesi’nde iki katlı evin damında çektikleri hatıra kare. Bir dönemler Rafineri’ye komşu olan Şirinevler semti adı gibi ‘Şirin’ bir mahalle idi.

Editör: TE Bilişim