Barış Arslan

*1980’li Yıllarda Batman’ın marangoz ustaları eski Mehtap Sineması çevresi ile 16’ncı cadde idi. Eski mazisini arayan 60 Yıllık kulüp Batman Petrolspor’da forma giyen eski yerli futbolcular, forma aşkıyla takımlarını başarıdan başarıya götürüyordu. Batman’ın ilk çiftçileri, marka traktörleri tercih ederdi. İşte eski Mobilyacılar ile Batman’dan farklı kareler…

ESKİ MARANGOZ USTALARIYDILAR

Batman’ın eski marangoz ustalarının çoğu bir zamanlar eski Mehtap Cadde güzergahı ile 16’ıncı cadde çevresindeydi. 1980’li Yıllara kadar Batman’ın eski çarşı merkezinde mobilyacılık yapan o esnafların çoğu mesleği bıraktı. Bazıları da şimdilerde Özel İdare Genel Sekreterliği karşısındaki Marangozcu ve Kaynakçılar Sitesi’nde mesleğini sürdürüyor. İşte Midyat Garajı ile 16’ıncı cadde girişindeki eski esnaflardan bir kare. Fotoğrafta yer alanlar arasında merhum Masum Bayar, Zeki Kavaz, Abdüş, Salih Bayar, fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan ve Şehmus Akçay var.

MİDYAT GARAJI’NDA HATIRA

Bir zamanlar daha çok komşu ilçe Midyat’taki esnafların bulunduğu Batman’ın Midyat Garajı’ndaki mobilyacı ve marangoz ustaları, mesleklerindeki çalışkanlıklarıyla parmakla gösterilirdi. İşte eski mobilya ustası ve eski futbolculardan Şehmus (Haccı) Akçay ile Veysi Alan’ın çektikleri siyah-beyaz kare. Son 20 yılda ise Midyat Garajı’ndaki esnafların çoğu yer değiştirdi.

PETROL’DE İZ BIRAKTILAR

Batman Petrolspor’da altyapıya verdiği önemle bilinen Kırmızı-Beyazlı ekibin ilk Teknik Direktörlerinden Uğur Yıldırım’ın, formayı teslim ettiği Batmanlı eski futbolcuların başarısı kıskandırıyordu. İşte yıllar önce Bitlis-Tatvan kampında bir arada olan kolej gibi takımdaki eski futbolculardan Bülent Atalay, İlhan Erken, Cahit Sönmez ve Abdurrahman Beycur, objektiflere böyle yansımıştı.

BATMAN’IN ESKİ ÇİFTÇİLERİ

Batman’ın eski çiftçilerinden Ömer Elçi ile merhum Ahmet Terece, 1960 yıllarda marka traktör ve diğer ekipmanları, Hatay’ın İskenderun ilçesinden alırlardı. 59 Yıl önce İskenderun dönüşünde mola verdikleri yolda Elçi ve merhum Terece’den geride kalan siyah-beyaz kare. Tilmerç’li Terece, bir süre önce geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etmişti. Terece’den geride bu kare kaldı.

Editör: TE Bilişim