Barış Arslan

*Batman’ın ilk parkı konumundaki Atatürk parkı, bir zamanlar gençlerin tek dinlenme alanıydı. Eski Marangoz ve mobilya imalat esnafları bir araya gelirdi. Batman Petrolspor, uzun yıllar Siirt’te amatör şampiyonluğunu kimseye kaptırmazdı. Yine Batman’ın mahalli takımlarından Elkaspor’da da birçok futbolcu yetişti. 40 Yıl önce şimdiki Kayseri Valisi Şehmus Günaydın da forma giymişti. İşte Batman’dan dört siyah-beyaz kare.

70’Lİ YILLARDA ATATÜRK PARKI

Yıl 1979. Burası bir zamanlar Batmanlı gençlerin hafta sonları, stres attıkları tek yeşil alandı. İşte Batman’ın o dönemlerde liseli gençlerinden merhum Ziya Şen ile Şehmus Akçay’ın objektiflere verdikleri o karede; Atatürk Parkı’nda diz boyu bulan doğal çim ve yeni dikilen ağaçlardan bir manzara.

ESKİ MARANGOZ USTALARI

Batman’ın ilk marangoz mekânları daha çok Mehtap sineması çevresindeydi. 16. Cadde ile eski Mehtap sineması güzergahının olduğu bölgede; daha çok mobilya ve marangozcu esnafı vardı. İşte bir hafta sonunda mesaiye son vermeden bir araya gelen eski marangoz ustalarından Bedrettin Alkan, Veysi Tan, Haccı Akçay, Şehmus Akçay ve Orhan Özdemir’in de aralarında bulunduğu marangoz-mobilya imalatçılarından bir kare.

ŞAMPİYONLUĞU KİMSEYE KAPTIRMAZDI

1981-82 Futbol sezonunda Siirt amatör şampiyonu Batman Petrolspor olmuştu. Siirt’te şampiyonluk kupasını kaldıran Kırmızı-Beyazlı ekibin Teknik Direktörü merhum Muzaffer Koyuncu idi. Takım kaptanı ise tecrübeli file bekçisi Mithat Atalay’dı. Kadir Gayretli ile birlikte şampiyonluk kupası kaldıran Kırmızı-Beyazlı ekibin fedakâr futbolcularından Şinasi ve Fadıl Kayra da 38 yıl önce bu sevinci yaşamıştı. O kulüpten şimdi eser kalmadı.

ELKASPOR’DA ŞİMDİ Kİ KAYSERİ VALİSİ…

Batman’da ikamet eden ve daha çok Midyatlı ailelerin gençlerinin 1980 yılında kurdukları mahalli takımlarından biri de Elkaspor’du. Batman Endüstri Meslek Lisesi’nin eski futbol sahasında turnuvalarda göz dolduran Elkaspor’un takım kaptanı Şehmus Akçay’dı. Zeki Ertekin, Şehmus Akçay, Veysi Tan, Ziver Akan, Bedrettin Alkan, Arif Dinçer, Hüseyin Öndaş (Ayaktakiler). Şerafettin Ekici, Fehmi Özal, Hikmet Sel, şimdi ki Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, ve Abdullah Bıçakçı’nın aralarında bulunduğu Elkaspor’un 40 yıl öncesinin futbolcuları objektiflere böyle yansımış.

Editör: TE Bilişim