Barış Arslan

*1990’lı Yıllarda Batman’ın merkez nüfusu 200 bin civarındaydı. İl oluşu ile birlikte hızla göç alan Batman’ın, nüfusu iki buçuk kat arttı. 1970’li yıllarda Batman Lisesi kapılarını öğrencilere açtığında, okulun çevresinde tek tük yapı vardı. İşte petrol şehrinin dününden bir kesit fotoğraf.

NÜFUSU 2.5 ARTTI

Yıl 1992. Batman’ın ‘İl’ oluşunun üzerinden henüz iki yıl geçmişti. Bölgenin hızla göç alan illerinden biri de petrol şehri olmuştu. 1990 Yılında nüfusu 150 bin olan Batman, 30 yıl aradan sonra merkez 439 bin nüfusuyla ‘şehir merkezi’ büyük 20 il arasında yer aldı. İşte Karşıyaka çevresi ile Batman’ın diğer ucu olan Belde Mahallesindeki dubleks konutların dikkat çektiği 90’lı yılların Batman’ından bir fotoğraf.

70’LI YILLARIN LİSESİ

1969 Eğitim yılında açılan Batman Lisesi’nde 1970’li yılların başında okul bahçesinden çekilen hatıra bir kare. 1971-72 eğitim-öğretim yılında lisede okuyan Sıddık Toptaş (oturan) ile Mehmet Yasak ve Mehmet Atayan’ın bulunduğu fotoğraf. Objektife yansıyan siyah beyaz karede; o dönemler üç katlı olan Batman eski SSK hastanesi binası da dikkat çekiyor.

KAYMAKAM ARSLAN’IN ADI YAŞIYOR

1986 ila 1988 Yılları arasında Batman Kaymakamlığı yapan eski Valilerden merhum Aydın Arslan’ın adı Kültür ile Pınarbaşı Mahallelerini bir birinden ayıran güzergâha verilmişti. 1990’lı yıllarda betonlaşmanın henüz olmadığı ve çok katlı binaların olmadığı dönemde Kültür’de yeşil alanlar dikkat çekiciydi. Birçok evin bahçesi yemyeşildi. İşte 1990’lı yıllarda merhum Arslan’ı adını taşıyan o güzergahtan yeşil bir kare.

İLUH’TA İLK KANALİZASYON

Yıl 1994. Dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök, seçildiğinde ilk hizmeti Batman’ın çekirdeği olan ‘İluh Mahallesi’nde başlatmıştı. 50 Kilometrelik kanalizasyon çalışmasının ilk bölümünü İluh Mahallesi’nde başlatan merhum Gök, yağmur suyu şebeke çalışmasında da şehrin kenar mahallerinde çalışma başlatması takdir toplamıştı.

Editör: TE Bilişim