Barış Arslan

*1970 Yılına kadar ortaokul öğrencileri şapka ile okulların yolunu tutardı.  Eski Batman gençliğinin büyük bölümünü eğitimini o dönemlerde okulların olduğu TPAO tesislerinde sürdürürdü. Bir zamanlar kent merkezindeki sinemalar da emekçi simalar vardı. İşte 1960 ila 70 yıllara ait Batman’ın siyah beyaz karelerinden bir kesit.

ŞAPKALI ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ

Burası Yeni Mahalle’nin 1966 tarihindeki eski hali. Şimdiki Muhammediye caminin bulunduğu yer Altun, Sayın, Ağırman ve Yasak ailelere ait evlerdi. 1966-67 Eğitim-öğretim yılında Batman Atatürk Ortaokuluna giden öğrencilerden Musa ve Bayram Sayın kardeşler, evlerinin önünde çektirdikleri hatıra karede o dönemin kılık kıyafeti de dikkat çekiyor. Ortaokul öğrencileri bir zamanlar şapka ile okulun yolunu tutardı.

BURASI MİDYAT GARAJI

Bir zamanlar esnafı tamamen Midyatlı olan ve 16. Cadde ile 2. Caddeyi bir birine bağlayan güzergâhta İsmail Çalapkulu’ya ait ilk manav ve meşrubat bayiliğini Sayın ailesi yapardı. Fotoğraf karesinde yer alan merhum Musa Sayın, Yaşar Kaçan, Latif Gündoğdu ve Bayram Sayın objektiflere böyle poz vermiş. Aradan tam 54 yıl geçmiş, o güzergâh değişmedi ama fotoğraftaki simalardan Musa Sayın hakkın rahmetine kavuştu. İkiztepe’nin tanınan ailelerinden Bedrettin Ürüt, yerli ürünleri manava getirirdi.

LİSELİ GENÇLER, TPAO TESİSLERİNDEYDİ

Tarih 13. 07. 1975. Burası TPAO Sitesinin giriş güzergahı. Atatürk Ortaokulu, Sinema ve Çamlık yolunda turlayan simalardan Mahmut Çıra, Mehmet ve Bayram Sayın hatıra fotoğrafı çektirirken, o dönemlerin modası olan uzun saç, bıyık ve sakal da revaçtaydı.

SİNEMA EMEKTARLARI

Bir zamanlar Batman’da yazlık ve kapalı sinemalar, gençler ile ailelerin akınına uğrardı. Siyah-beyaz televizyonun olmadığı zamanlarda sinemalar eğlenme ve vakit geçirme yeriydi. İşte Raman sinemasına uzun yıllar hizmet veren bilet kesim ve kapı görevlisi Osman ve bilet gişe memuru Bayram Sayın, Raman sineması binası önünde çektikleri hatıra bir kare. O dönemlerde sinemalarda eğlence vergisini almak için Belediye çalışanlardan merhum Mehmet Girgin de görev yapardı.

Editör: TE Bilişim