Barış Arslan

*Batman Ortaokulu ile Lisesi’nde 1970 ila 80 arasında eğitim gören öğrenciler, o dönemin moda ceketleri ile pantolonları tercih ederdi. Batman Ortaokulu eski öğrencilerinden Şemsettin Dursun, şimdilerde Batman Üniversitesi’nde profesör. TPAO’nun emektar futbol sahası ise bayram kutlamalarının yapıldığı alandı. İşte 40-45 yıl öncesinde Batman Ortaokulu ile TPAO sahasındaki eski bayram kutlamalarından bir kesit kare.

PROF. DR DURSUN ORTAOKUL YILLARINDA
Yıl 1973-75 Yılları arasında Batman Lisesi bünyesindeki Batman Ortaokulunda okuyan öğrencilerin bahçede çektikleri hatıra karede, Batman Üniversitesi’nde Prof. Dr. Şemsettin Dursun’un da aralarında bulunduğu karede dönemin başarılı öğrencileri arasında Özhan Kayhan, Zeki Altun, Osman Yaray, Prof. Dr. Şemsettin Dursun (sağ başta) ve Nihat Özen (oturan) bulunuyor. Zeki Altun, geniş yakalı ceket ve İspanyol paçalı pantolonuyla dikkat çekiyor. O zamanlar öğrenciler, kısa ve geniş kravat takardı. Batman Ortaokulu öğrencileri, o dönemler giyim tarzlarıyla öğretmenlerden tam puan alırdı.

LİSEDE 1979-80 MEZUNLARI
Batman Lisesi’nde bir zamanlar Edebiyat bölümünde okuyan öğrencilerin sayısı Fen bölümündeki öğrencileri 3’e katlardı. Celal Utku ile Musa Yelken’in belli aralıklarla müdürlük yaptığı yıllarda 6 Edebiyat C sınıfında eğitim gören öğrenciler, mezuniyet öncesinde bu hatıra kare için poz vermişlerdi. Aralarında Sait Gür, Selahattin Yavuz, Songül Karakurt, Bedia Kanşıray, Ayşe Dadak, Zeyni Arpa, Mehmet Saraç, Hıdır Yeşilmen, Zeki Mirzeoğlu ve Vedat Kaçmaz’ın bulunduğu siyah-beyaz karenin üzerinden tam 40 yıl geçmiş.

TPAO STADINDA BAYRAM TÖRENLERİ
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün emektar sahasında; eski bayram törenlerinde tribünler dolup taşardı. 1978 yılında TPAO stadındaki 19 Mayıs ve Gençlik Spor Bayramı törenlerinden tarihi bir kare. O emektar stadın tribünleri tıklım tıklım. Bir o kadar da kalabalık stadyum içinde. Adil Çelik, arkadaşlarıyla 19 Mayıs bayramında TPAO stadında bu hatıra fotoğrafı çekmiş. Kimi öğrenci hatıra fotoğraf çekmiş, kimi veli de eşlik ettiği öğrencilerin fotoğrafını çekerken, bir başka objektife böyle yansımış.

BAYRAMDA YÖRESEL KIYAFETLER
Eski Bayram törenlerinde yöresel kıyafetler dikkat çekerdi. Batman’da 80’lı yıllarda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda kız öğrenciler, yörenin geleneksel kıyafetleriyle resmi törenlere renk katardı. İşte yıkılan TPAO eski Beyaz saray binasının arka planda görüldüğü fotoğrafta bir öğretmenin, öğrencileriyle çektiği hatıra kare. Yöresel giysiler, bayramlarda yöneticilerden tam puan alırdı.

*Kız öğrenciler, bayramlara yöresel kıyafetlerle katılırdı

Editör: TE Bilişim