Barış Arslan

*Cumhuriyet Meydanındaki 1. Cadde girişi bir zamanlar otel ve kıraathane idi. Bir de kasabın bulunduğu o güzergâhın dili olsa da 50 yıl öncesinin Batman’ını anlatsa. 1970’li yılların başlarında şimdi ki Batman Belediyesi’nin yerine Lunapark kurulurdu. O dönemin gençleri 10 bin nüfuslu kentin ilk lunaparkına akın ederdi. İşte petrol kentinin düne dair bir kesit fotoğraf karesi.

1. CADDE VE CUMHURİYET MEYDANI

Burası Cumhuriyet Meydanı ile birleşen 1. Caddenin girişi. 1960’lı yıllarda üstü otel olan binanın zemin katı ise kahve ve kasap işyeriydi. Batman’ın ilk tüccarlarından merhum Felek Koyuncu’ya ait bu mekânın dili olsa da dünü anlatsa. Bizim kasabı önünde hatıra kare çeken o simalar bugün aramızda değil. Diyarbakırlı Mehmet Gamo, Mehmet Selim ve kasap Bülent Koyuncu objektiflere poz verirken, o meydanın etrafında işyeri sayısı ise iki elin parmak sayısı kadardı.

SİTE HAVUZUNDA DÜĞÜN TÖRENLERİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerindeki konaklama yerleri kadar havuzları da yaz mevsiminde vatandaşların ilgisini çekerdi. Yıl 1975. Dönemin Batman Lisesi gençlerinden bir kare. O zamanlar modayı takip eden liseli gençler, spor kıyafetleriyle düğün törenlerinin yolunu tutardı. İşte TPAO’nun 1 Nolu havuzunda Batman Lisesi eski öğrencilerinden üç sima davet edildikleri düğünde bu hatıra kare için objektiflere poz vermiş.

70’Lİ YILLARDA LUNAPARK

1970’li Yılların başında kabuğuna sığmayan petrol kentine lunapark gelirdi. Adana’dan getirilen lunapark, şimdi ki Batman Belediyesi’nin bulunduğu bina yerine kurulurdu. Gençler lunaparkın atış poligonuna akın ederdi. İşte ‘Foto Nişan 1971’ yazılı bez afişinin önünde biriken o dönemin gençlerinden Nusret Koyuncu, objektiflere böyle yansımış.

İLUH OKUYORDU

İluh Tepebaşı’ndan bir kare daha. Aslen Akça (Tilmiz) köyünden olmalarına rağmen yaşamlarının büyük bölümü Batman’da geçen Eşref Demir ve ailesi, okumayı aksatmadı. Eşref Demir uzun yıllar TPAO’da çalıştı. Kardeşi Ekrem Demir öğretmenlikten emekli oldu. Eşref Demir’in diğer kardeşi ise cildiye uzmanı oldu. İşte Eşref Demir’in 70’li yıllarda İluh Mahallesi’nde kardeşleriyle çektiği hatıra fotoğraf.

Editör: TE Bilişim