Barış Arslan

*1960’lı Yıllarda Batman, köy ile kasaba arasında bir yerdi. Dönemin TPAO Batman Orkestrasının solisti İlhan Telli, o yılları özetliyor: “Batman büyük bir yerleşim birimine dönüşmenin sancısını yaşıyordu.” Batman’ın eğitim camiasından da önemli simalar geçti. 60 Yıllık Kulüp Petrolspor ise bir zamanlar parmakla gösterilirdi. İşte şehirde geçmişte iz bırakan anılardan bir kesit.

BATMAN’IN ALTIN ORKESTRASI

1968 Yılında Batman’a ‘Altın Mikrofon’ getiren TPAO Orkestrasının unutulmayan solisti İlhan Telli’yi 2017’nin Ağustos’un da kaybettik. İzmir’de 77 yaşında hayata veda eden Telli’nin Batman’da geride bıraktığı eseri var. Erkin Koray Dörtlüsü, Haramiler, Moğollar, Sis Beşlisi ve Turgut Oksay gibi ünlüleri geride bırakıp Batman’a Hürriyet Gazetesi’nin ‘Altın Kelebek’ mikrofonunu getiren İlhan Telli, yıllar önce burada gördüğü ortamı İstanbul’da görmediğini itiraf ediyor ve ekliyor: “Beyoğlu’nda piyanomla İngilizce ve İtalyanca şarkılar söylerken, Batman’dan gelen teklife hayır demedim. Eşimi de alıp hiç tanımadığım şehrin yolunu tuttum. Anlatılır gibi değildi. 60 Yıllarda Batman bambaşka bir yerdi. Kent, petrolün bulunmasıyla İluh köyünden ‘Batman’ gibi modern bir yerleşim yerine dönüşmenin sancısını yaşıyordu.”

CENGİZ TOPEL’İN İLK EĞİTİMCİLERİ

Batman’ın eski eğitim yuvalarından biri de Yeni Mahalle’deki Cengiz Topel İlkokulu idi. Reşat Aksoy’un uzun yıllar idareci ve müdürlüğünü yaptığı okulun ilk eğitimcileri arasında Necdet Kaya, Zübeyir Hoca, Alamettin Hoca, Şehmus Kaçan, Turhan Kayhan, Zafer Tükenmez, Ali Haydar Önal, Mustafa Binbay, Mahmut Akın ve Necdet hoca da yer almıştı. Eğitimcilikte 1993 yılında emekli olan Aksoy, 1995 yılında yakalandığı amansız hastalığa yenik düşmüştü. Aksoy, düzgün diksiyonuyla bir dönümler kentin gözde sunucuydu.

İKİSİ DE ARAMIZDA YOK

Batman’ın duayen gazetecisi merhum Haluk Yargıcı ile eğitimci Reşat Aksoy, 60 ve 70’li yıllarda kentin saygın simalarındandı. Biri yerel gazetecilik diğeri ise eğitimcilikte bir numaraydı. O iki önemli simayı da yıllar öncesinden kaybettik. Merhum gazeteci Yargıcı, Reşat-Serpil Aksoy çiftinin nişan yüzüğünü takarken, yine kentin tanınan simalarından Osman Aksoy da o mutlu nişan törenine tanıklık yapmıştı. O önemli simalardan geride bu kare kaldı.

AMATÖR RUHLU EKİPTİ

Batman’ın 60 yıllık futbol temsilcisi Petrolspor, 1986 yılında Türkiye 3. Ligine Aydın’da bileğinin hakkıyla katılan takım olmuştu. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün bünyesinde iken herkesin parmakla gösterdiği o ekibin altyapısında yetişen futbolcular, profesyonel ekipte de forma giyerdi. İşte 1990-91 sezonu öncesinde Batman Petrolspor’un altyapısındaki gençler, emektar sahanın karla kaplı olduğu bir günde yöneticilerin de aralarında bulunduğu o amatör ruhlu futbolculardan hatıra bir kare: “Ayaktakiler: Merhum Muzaffer Koyuncu, Burhan Kaynak, Müjdat Demir, Tarık Yurttaş, Bülent Atalay, kaleci Kadri Özbek, merhum Salih Eren, Nihat Tan, Şehmus Öney. (Oturanlar): İlhan Erken, Ahmet Öcal, Reşit Kaygu, merhum Agit Balcı, Ayhan Demirhan, Nevzat Fırat ve Hayrettin Gülmez.”

Editör: TE Bilişim