Barış Arslan

*Türkiye’de petrolün ilk Dağı olarak bilinen Raman’a ilk çıkan Cumhurbaşkanı Erdal İnönü’dür. 1948 Yılının Şubat ayında Diyarbakır’dan Batman’a gelen İnönü, Raman Dağı’nda gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyememişti: “Bu çamur güzel bir çamur. Bu çamur memleketin kalkınmasında önemli rol oynayacak.” Petrolün öyküsü beyaz perdeye yansımıştı. ‘Toprağın Kanı’ filminin çekimleri Batman’da yapılmıştı. Petrol şehrinin dününden bir kesit kare…

DİYARBAKIR’DAN BATMAN’A

Komşu il Diyarbakır’a 1948 yılının Şubat ayında gelen Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye Diyarbakır, o tarihte balo düzenlemişti. MTA’nın ilk Genel Müdürü İhsan Ruhi Berent de  Raman Dağı’nda çıkan ilk petrol müjdesini vermek için Diyarbakır’ın yolunu tutmuştu. Gece geç saatlerde olmasına rağmen Diyarbakır’a varan Berent, salona girdiğinde petrol müjdesini İnönü’ye verdiğinde; bir anda Balo’nun havası değişmişti. Genel Müdür Berent’i kucaklayan İnönü, öbür gün incelemelerde bulunmak için beraberinde eşi Mevhibe İnönü, eski Başbakanlardan Nihat Erim, Diyarbakır Milletvekilleri, Diyarbakır Valisi, Korgeneral Yümnü Üresin, Başyaver Cevdet Tolga ve gazetecilerle Raman Dağı’na çıkarma yapmıştı.

KUYUYA İNÖNÜ ADI VERİLMİŞTİ

Raman Dağı’na kalabalık bir heyetle çıkarma yapan dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, petrolü gördükten sonra Genel Müdür İhsan Ruhi Berent’i kutlamıştı. Raman Dağı’nda kara altının bulunmasını İnönü, şöyle özetlemişti: “Herkes Raman Dağı’ndaki petrolden bahsediyor. Petrolün çıktığı yerde üstümüz başımız çamur içinde kaldı. Fakat bu güzel bir çamurdu. Bu çamur memleketin kalkınmasında önemli rol oynayacak. Evet bu topraklar içinde fışkıran çamur petroldür. Sanki Raman Dağı’nda bir nehir var ve bu nehirden altın çıkıyor.” Raman-8 kuyusuna, o günün anısına ‘İnönü kuyusu’ adı verilmişti.

TOPRAĞIN KANI FİLMİ

1966 Yılında ‘Toprağın Kanı’ filminin çekim yeri Batman ile tarihi ilçe Hasankeyf’ti. Yönetmen ise Atıf Yılmaz’dı. Senaryosunu ise Ayşe Şasa ile Recep Bilginer’in yaptığı film, Antalya film festivalinde 1’inciliği kaçırmıştı. 25 Gün süreyle ‘Toprağın Kanı’ filminin çekiminin yapıldığı Batman’da dönemin ünlü sanatçıları Fikret Hakan, Belgin Doruk ve Erol Taş, petrol kentine olan hayranlıklarını gizlememişlerdi. Belgin Doruk, TPAO ve Rafineri’de gördüğü ışıkların, o tarihlerde İstanbul’da olmadığını itiraf etmişti. Petrol kasabasında geçen farklı ilişkilerin öyküsünün yansıdığı Beyaz Perde’de petrolün başkenti Batman, bir zamanlar sinema dünyasında da yankı uyandırmıştı.

Editör: TE Bilişim