Barış Arslan

*Batman’ın Cumhuriyet alanında resmi bayram etkinlikleri renkli geçerdi. 23 Nisan Bayramı kutlamalarında meydan, tıka basa öğrencilerle dolup taşardı. Meydan bir başka hareketli geçerdi, bayram etkinlikleri gün boyu sürerdi. Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler’di. Mevzuatı eksiksiz yerine getiren ilk Vali Perçinler, kısa bir süreliğine Batman’ın ilk Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Vali Yardımcılığı görevi vermişti. İşte eski Batman’dan farklı kareler.

BAYRAMLARDA MEYDAN BÖYLE OLURDU

23 Nisan 1988 tarihinde 23 Nisan Ulusal ve Çocuk Bayramı’ndan anlamlı bir kare. Meydan öğrencilerle dolup taşmıştı. Cengiz Topel İlköğretim okulunda uzun yıllar eğitimcilik yapan Nusret Koyuncu, öğrencileriyle birlikte meydana adeta akın etmişti. Dönemin öğretmen arkadaşlarıyla birlikte bayrama katılan emekli eğitimci Koyuncu, sevdiği öğrencileriyle de hatıra kare çekmişti. O dönemler öğrencilerin önlükleri siyah renkti. İşte 32 yıl önce Batman’ın Cumhuriyet Meydanından bir bayram kutlaması.

İLK VALİ PERÇİNLER’Dİ

16 Mayıs 1990’da ‘il’ olan Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler’di. Kısa bir süre Ağrı’da Valilik yapan Perçinler, Batman’da da 4 ay kalabilmişti. Batman ‘il’ olduğunda Vali yardımcısı sayısı ise 2’i idi. Batman’ın ilk Milli Eğitim Müdürü Nurullah Özkılıç, Vali Yardımcılığı görevinde bulunmuştu. Mevzuattan ödün vermeyen Vali Perçinler, eski İlçe Kaymakamlığı makamını, Valilik makamına dönüştürmüştü. İşte Perçinler ile ilk Milli Eğitim Müdürü Nurullah Özkılıç’tan bir kare.

BATMAN LİSESİ’NDE BİR HATIRA

Batman Lisesi’nde 1975-76 eğitim-öğretim sezonunda mezun olan bir grup liseli gencin samimi karesi, dikkat çekici. O dönemler İspanyol paçalı pantolonları tercih eden öğrenciler, kasketleri de kafalarına geçirirlerdi. Tüpraş Batman Rafinerisi emeklisi Sıddık Toptaş, Aytekin Nazik, Nusret Koyuncu, Eşref Acet ve Abdurrahman  Ersu’nun siyah-beyaz karesi o dönemin Batman gençliğinin giyim tarzını da gözler önüne seriyor.

YILLARA MEYDAN OKUYAN BİNA

Cumhuriyet Meydanındaki Ziraat Bankası ve İş Bankası binaları kadar eski yapılardan biri de 3 katlı Gör pasajıdır. Ziraat Bankası Şubesi karşısındaki Gör Pasajının sahibi merhum Yusuf Gör idi. Yıllardır meydanda fiziki yapısı değişmeyen o iş merkezinde 1. Noter de hep yerinde kaldı. Meydanda nostalji yaşayan bazı Batmanlılar, o binanın içini solmadan ayrılmıyor. İşte bir 23 Nisan etkinliğinden ev sahibi yapan meydan ile o eski iş merkezi.

Editör: TE Bilişim