Barış Arslan

*Batman Lisesi ile Ortaokulun iç içe olduğu dönemler 70’li yıllardı. 1980 Yılı öncesine kadar Batman Lisesinde eğitim-öğretim gören öğrenciler, dershane ve özel eğitim kurumlardan kurs almadan üniversitelerin yolunu tutarlardı. İşte o eski ortaokul ile liseden farklı kareler.

İKİ EĞİTİM YUVASI İÇ İÇEYDİ

Yıl 1972. Batman Lisesi ile Ortaokulunun bahçeleri iç içeydi. Eğitim imkânlarının kısıtlı olduğu dönemde öğrenciler çocuklarını bin bir güçlükle okula gönderirdi. Şimdi ki Sanat Sokağında o eğitim yuvasının ana giriş kapısı vardı. O dönemlerde kar, Batman’da yaşamı olumsuz etkilerdi. Fakat öğrenciler zor kış şartlarına rağmen eğitimini aksatmazdı. O eğitim yuvasının etrafında Bahçelievler Kooperatifi yeni kurulmuştu, gerisi boştu.  Batman Ortaokulunda okuyan Murat Mungan, Nüsret Koyuncu ve Sabahattin Cevheroğlu’nun okul bahçesinde çektikleri hatıra bir fotoğraf.

O LİSEDEN KİMLER OKUMADI Kİ

Batman Lisesi 70’li yıllarda bir eğitim fakültesi gibiydi. Kimi işadamı, kimisi sendikacı, kimisi ise eğitimci oldu. 1975-76 Eğitim-Öğretim yılında aynı sınıfta okuyan öğrencilerden NÜsret Koyuncu, Aytekin Nazik, Diyaddin Noyan ve Kasım Ceylan’dan geride bu hatıra kare kaldı.

MODAYI TAKİP EDERLERDİ

Batman Lisesi’ndeki öğrenciler bir dönemler şıklıklarıyla dikkat çekerdi. Sanatçılığıyla bilinen Tüpraş Rafineri emeklisi Bahri Tunç, İstanbul’dan getirdiği özel kıyafetlerle hem sahneye çıkardı hem de o şık kıyafetlerle lisenin yolunu tutardı. Yıl 1975. Aynı sınıfta okuyan öğrencilerden Murat Mungan, Nüsret Koyuncu, Bahri Tunç, Abdurrahman Ersoy, Halil Özmen (ayaktakiler), Fethullah Alper ve Feyzullah Korkut (oturanlar) o şık kıyafetleriyle objektiflere böyle yansımıştı.

BİRİ EĞİTİM DİĞERİ TÜPRAŞ EMEKLİSİ

Batman Lisesi mezunlarından Nüsret Koyuncu, Batman’da yıllarca öğretmenlik yaptı. Kısa bir süre önce emekli olan Koyuncu, 1975 yılında ise birlikte okuduğu Tüpraş Batman Rafinerisi çalışanlarından ve sanatçı kimliği ile bilinen Bahri Tunç’la mezuniyet öncesinde bu hatıra kareyi çekmişti. Tunç da bir süre önce Batman Rafinerisi’nden emekliye ayrıldı.

Editör: TE Bilişim