Barış Arslan

*1968-69 Eğitim-öğretim yılında açılan Batman Lisesi’nde eğitim görmek bir dönemler ayrıcalıktı. Lise ile Ortaokul binası iç içeydi. O dönemlerde bir eğitim fakültesi gibi birçok öğrencinin gözdesi olan Batman Lisesi’nin futbol takımında birçok yıldız futbolcu yetişti. İşte o liseden bir kesit kare…

LİSE İLE ORTAOKUL İÇ İÇEYDİ
Endüstri Meslek Lisesi gibi Batman’ın ilk liselerinden biri de Sanat Sokağı girişindeki ‘eğitim’ yuvasıydı.

Batman Ortaokulu ile Lise iç içeydi. Batman Lisesi’nin bahçesindeki duvarlar bir metreyi bulmazdı. Kantinin bahçede olduğu dönemde büfe işletmeciliğini ise ‘Hacıoğlu’ yapardı. 1978 Yılında ortaokula giden öğrencilerin siyah-beyaz kareleri o dönemlerdeki eğitimin ne denli zor şartlar altında yapıldığını gösteriyor.

ESKİ SAĞLIK OCAĞININ ÖNÜ

Batman Lisesi ve Ortaokuluna komşu Batman 1 nolu Sağlık Ocağı ve Lojmanları vardı. O binaların yerinde ise şimdilerde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi var. O eski binalar şimdilerde tarih oldu. 1982 Yılında Sağlık ocağının ihata duvarının dibinde objektiflere poz veren eski Batman Lisesi’nin öğrencileri arasında bakın kimler var: “Ahmet Çınar, Cem Akman, Muharrem Turgut, Ferhat Paçal ve Turan Yakar.”

TARİHİ LİSENİN KAPISI

Batman Lisesi’nin eski binası yıkıldı ama giriş kapısı hala aynı yerde. İlk lisenin yerinde Batman’ı ‘İl’ yapan ‘Turgut Özal Anadolu Lisesi’nin tabelası var. Cumhurbaşkanı merhum Özal’ın, Batman’a ayrı bir sempatisi vardı. Bu nedenle kimsenin o’nun ismine itirazı etmedi. İşte lisenin kapısında hatıra kare çeken 1983 yılındaki bazı öğrenciler: ‘İbrahim Özba, Muharrem Tural, Muharrem Turgut, (ayaktakiler), Orhan ve Cem Akman.” Batman Lisesi’nin adı değişse de okulun o eski giriş kapısı hala aynı güzergahta.

O LİSE’DE YILDIZ FUTBOLCULAR YETİŞTİ

Batman Lisesi’nin futbol takımında geçmişten günümüze yıldız futbolcular yetişti. Tarih: 19 Mayıs 1979... Gençlik ve Spor Bayramı’nda Batman’ın iki lisesi karşı karşıya gelmişti. Eski Beyaz Saray binasının önündeki TPAO’nun emektar sahasında Endüstri Meslek Lisesi’nin futbol takımıyla karşı karşıya gelen Batman Lisesi’nin takımında forma giyen eski öğrenciler: “Abdullah Tekin, Abidin Aydın, Aydın Öğe, Sedat ve Abdurrahman (ayaktakiler). Şirin, kaleci Seyfettin Aksoy, Muharrem Turgut, Tevfik Tikit, Hikmet Sel ve Aytekin Arı (oturanlar).” Batman Lisesi futbol takımında forma giyen bazı öğrenciler, daha sonra Batman’ın amatör takımlarında da top koşturmuştu.

Editör: TE Bilişim