Barış Arslan

*1934 Yılında Türkiye’de ilk alınan iş makinesi Midyat-Basbirin ile Batman-Raman dağında çalıştırılmıştı. Sürücü sayısının iki elin parmak sayısı kadar az olduğu o dönemde bazı petrol mühendisleri o ilk aracı çalıştırıyordu. Pilot Rafinerinin ilk Müdürlerinden Şemsi Ağar, dönemin Başbakanı Şemsettin Günaltay’a brifing vermişti. İşte kara altının pilot rafinerisi ile ilk iş makinesinden farklı kareler…

RAMAN’DA İLK İŞ MAKİNASI

Yıl: 1948. Raman Dağı’nda petrolün keşfedildiği yıllardı. Türkiye’de ilk satın alınan iş makinesi MTA Enstitüsü’ne bağlı Petrol Şube’sine tahsis edilmişti. 1934 Yılında Midyat-Basbirin petrol kampındaki malzemeler, o iş makinesi ile taşınmıştı. O dönemler sürücü sayısı yetersiz olunca, MTA bünyesindeki yüksek mühendisler aracı kullanmak zorunda kalmıştı. İşte Türkiye’ye gelen o iş makinesinden farklı kareler.

BAŞBAKAN, SONDAJ İŞÇİLERİYLE

1950 Yılında Batman’a gelen dönemin Başbakanlarından Şemsettin Günaltay’dı. Dr. Fazıl Şerafettin, Mebus Hüsamettin bey, Orgeneral Mahmut Berköz ve İşletmeler Bakanı Münir Birsel’in bulunduğu heyette, Raman kamp binası önünde sondaj işçilerine seslenen Başbakan Günaltay, “Daha fazla petrole ulaşmak için gecemizi gündüzümüze katmalıyız” diye mesaj vermişti. Başbakan merhum Günaltay, işçilere seslenirken objektiflere böyle yansımıştı.

PİLOT RAFİNERİ ARTIK BATMAN’DAYDI

İlk pilot rafineri Maymune boğazında kurulmuştu. Şimdi ki Batman-Hasankeyf yol güzergahına yakın bölge, MTA Petrol Şube tesislerinin bulunduğu alandı. O dönemlerde yol yoktu. Daha sonra pilot Rafineri taşınıp Batman’a getirilmişti. Dönemin Başbakanı Şemsettin Günaltay, Raman Dağı’ndaki incelemelerinin ardından konuk olduğu Batman’da, ilk Rafineri Müdürü Şemsi Ağar’dan brifing almıştı. Taştan yapılı ünitelerin kurulduğu ilk rafineri tesislerinde eski Başbakan Günaltay ile beraberindeki o heyetten geride bu kare kaldı.

Editör: TE Bilişim