Barış Arslan

*Türkiye’de petrolcülüğün okulu Maymune boğazındaki MTA’ya ait konaktı. Petrolcüler, etkinlikleri o tarihi konakta yapardı. Ardından ‘kara altın’ın keşfedildiği Raman Dağı, 1940 ve 50’li yıllarda dönemin uzman petrolcülerin çalışma alanıydı. İşte Maymune Boğazı ile Raman Dağı’nda belleklerde iz bırakan tarihi kareler…

TARİHİ KONAKTA YILBAŞI ETKİNLİĞİ

1943 Yılının son günü. ABD’li mühendislerin ağırlıklı olduğu Maden Teknik Arama (MTA)’ya ait Maymune merkez kampındaki Türkiye’de ilk petrol emekçileri, yılbaşı gecesinde bir araya gelmişlerdi. O dönemin petrolcüleri, aileleriyle birlikte 2 katlı tarihi konağın misafir ağırlama yerinde yeni bir yılı böyle karşılamıştı. Uçsuz bir ovanın ortasındaki o konakta kim bilir ne hikayeler öksüz kaldı.

MAYMUNE BOĞAZINDA PETROLCÜLER

Raman Dağı’nda petrol bulununcaya kadar Maymune Boğazında kalan dönemin petrolcülerin, konaklama yeri 2 katlı taştan yapılı binaydı. O binada 1940’lı yıllarda dönemin Cumhurbaşkanları ile Başbakanlar ile Bakanlar da ağırlanmıştı. Maymune merkez kampında yabancı petrolcülerden Samuel Russell ve Türkiye’nin ilk petrolcüsü Cevat Eyüp Taşman, diğer petrolcülerle birlikte o konakta bu hatıra kareyi çekmişti. Bu karedekilerin çoğu şimdi hayatta değil.

İNÖNÜ, DDY GAR’INDAYDI

Tarih 3 Mart 1948. Kalabalık bir heyetle Batman DDY istasyonuna gelen dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü idi. Batman DDY Gar’ındaki karşılamada MTA Genel Müdürü İhsan Ruhi Berent, İnönü’yü karşılarken, eşi Mevhibe İnönü ve kızı Özden İnönü de Raman gezisine eşlik edenler arasındaydı. İşte İnönü’nün, Batman Gar’ına adım attığında hemen yanı başında yaveri Yüzbaşı Muzaffer de o karede yer almıştı.

İNÖNÜ’NÜN, BATMAN’A İLK GELİŞİ

İlk gezisini 1944 yılında Maymune boğazına yapan dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye, Orgeneral Mustafa Muğlalı da eşlik etmişti. Maymune’deki o tarihi konakta ilk petrolcü Cevat Eyüp Taşman ve Mehlika Taşman’dan brifing alan İnönü, ilk ekonomik kuyu açıldığında zamanın ulaşım zorluklarına rağmen soluğu Maymune boğazında almıştı. İşte o tarihi binada İnönü’nün ilk gelişinden geride kalan siyah-beyaz bir kare.

Editör: TE Bilişim