Barış Arslan

*MTA’nın ilk kadın jeoloji mühendisleri Raman Dağında çalıştı. 1950 Yılında Türkiye Jeoloji Kurulu’nun yıllık toplantısı Raman Dağı’nda yapılmıştı. Türkiye’nin ilk kadın Jeoloji mühendisleri Raman’da toplanmıştı. MTA bünyesindeki Petrol Şubesi’nde görevli kadın mühendisler, 1955 yılına kadar Raman Dağı’nda çalıştı. İşte Raman’da bir dönemler toplanan Jeoloji mühendisleri ile ilk petrolcü kadın mühendislerden hatıra kareler...

İLK KADIN JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ RAMAN’DAYDI

Kısa adı (MTA) olan Maden Teknik Arama bünyesinde Petrol şubesi vardı. Ankara’daki ilk jeoloji kadın mühendisleri 1945 ila 1955 yılları arasında Raman Dağı’nda görev yaptı. Cahide Ünsalaner, Mehlika Taşman ve Lütfiye Erenboz gibi ilk kadın jeoloji mühendisleri, Raman Dağı’nda görev yaparken, ulaşımlarını sağlayan jeepler yollarda arızalanırdı. İşte Batman’dan Diyarbakır’a giden jeoloji mühendislerinin yolda çektikleri hatıra bir fotoğraf.

İLK JEOLOJİ KURULU RAMAN’DA YAPILMIŞTI

Türkiye Jeoloji Kurulu’nun yıllık toplantısı 1950 yılında Raman dağında yapıldı. O dönemlerde sosyal tesislerin ağırlıklı olduğu Raman Dağı’nda bir araya gelen Türkiye’nin ilk jeoloji mühendisleri, bir ilke imza atmıştı. 69 Yıl önce Raman dağında bir araya gelen Jeoloji mühendisleri, yıllık kongrelerini gerçekleştirmişlerdi. Raman Dağı’nda Jeoloji mühendisleri şık giyimleriyle objektiflere böyle poz vermişlerdi.

PETROL ŞUBESİNİN KADIN MÜHENDİSLERİ

1955 Yılına kadar Maden Teknik Arama mühendislerinin ağırlıklı çalışma alanı Raman Dağı idi. O tarihlerde ilk jeoloji mühendisi 10’a yakın kadın Ankara’daki MTA Petrol Şubesi ile Raman Dağı’nda görev yaptı. Başkentten çok petrolün ilk keşfedildiği Raman Dağı’nda görev yapan kadın mühendisler, ulaşımın güç olduğu yıllarda bile Raman’da çalışmayı bir görev bilmişlerdi.

GÜNEŞSPOR’UN ÜÇ ASI

1970’li Yıllarda Bahçeli Gençlik Spor gibi Batman’ın iddialı mahalli takımlardan biri de Güneşspor’du. Yıl 1974. Uzun yıllar Batman Petrolspor’da forma giyen ve antrenörlük yapan Abdulkadir Gayretli, Kırmızı-beyazlı ekibin eski futbolcularından ve altyapı antrenörü Burhan Kaynak ile Mehmet Atayan’ın, yıllar öncesinden TPAO stadında bir mahalli turnuva öncesinde ‘Foto Taç’ Stüdyosunun çektiği hatıra kare.

Editör: TE Bilişim