Barış Arslan

*Batman’ın 25 yılda ne kadar değiştiğini gösteren üç önemli kare. Şimdi ki Esentepe kavşağı ile Hava limanı güzergahı tek şeritti. 1993 Yılında Dönemin Vali Zeki Şanal, şimdi ki Hastane ile Adalet sarayı binasının olmadığı bölgenin geçtiği cadde güzergahını genişletmişti. Meydandaki eski muhtarlar binasının önünde hatıra fotoğrafı çeken muhtarların bazıları aramızdan ayrıldı. İşte belleklerde iz bırakan yıllar öncesinin kabuğuna sığmayan petrol şehrinden üç kare…

ESENTEPE ARKASINDA MAHALLE YOKTU

Yıl 1993. Dönemin Valisi Zeki Şanal’dı. Kabuğuna sığmayan Batman ile Diyarbakır ulaşımını sağlayan tek şeritli yol, eski Silvan yolu idi. Sık sık görünmez kazaların yaşandığı o yol güzergahının genişletme çalışmalarına dönemin Valisi Şanal, start vermişti. Şimdi ki Bahar sitesi konutlarının olduğu bölgede, Karayolları ekipleri, yol genişletme çalışmaları başlatmıştı. Bölge Devlet Hastanesi, Adalet Sarayı ve Çocuk Esirgeme gibi önemli binaların sonradan yapıldığı o bölgede 25 yıl öncesinin fotoğrafı.

O MUHTARLARIN BAZILARI ARAMIZDA YOK

90’lı Yılların başında Batman’daki muhtarları bir çatı altında toplayan tek dernek vardı. Cumhuriyet meydanında Muhtarlar Derneğinin bulunduğu binada mahalle ve köy muhtarları bir araya gelir. Demokrasinin mihenk taşı olan muhtarların sorunlarını masaya yatırırlardı. Yıl 1991. O dönemlerde başkanlığını Fahrettin Kağba’nın yaptığı Muhtarlar Derneği önünde objektiflerimize poz veren Raman, Kültür, Site ve Meydan’ın o yıllardaki muhtarları hakkın rahmetine kavuştu. Arşivimizde de bu değerli kareler geride kaldı.

BURASI BELDE VE GAP

1990’da Batman’ın ‘İl’ oluşuyla birlikte şehrin gelecek vaad eden semtleri arasında GAP, Belde ve Fatih Mahalleleri olmuştu. Henüz Batman-Siirt çevre yolunun trafiğe açılmadığı dönemlerde şimdi ki Soraçan AVM yeri de boştu. Turgut Özal bulvarının çift şeride dönüştürülmeye başlanıldığı yıllarda GAP Mahallesinin orta göbeğinde ise besici aileleri oturuyordu. İşte 90’lı yıllarda Belde ve GAP’tan bir kare.

Editör: TE Bilişim