Barış Arslan

*Türkiye’de Batman Rafinerisi’nde ilk asfaltı satın alan Konya Belediyesi idi. 1950’lilerde çıkarılan asfaltın ekonomiye katkısı büyüktü. O dönemin petrolcüleri elbiselerini benzin tanklarının içine daldırıp asarlardı, kuru temizleme olsun diye. Petrolcülerin pratik buluşları görülmeye değerdi. İşte, eski Rafineri’den belleklerde kalan bir kesit daha…

 İLK ASFALT ALAN KONYA İDİ

Yıl 1948. Küçük rafinerinin Meymune boğazından sökülüp getirildiği DDY Batman Garı bitişiğinde tek tük yapıdan başka bina yoktu. Tarihi DDY Batman Garı’nın tesislerinin hemen yanı başında küçük rafineri vardı. Yakıt tanklarının dibinde petrol varilleri, trenle İç Anadolu’nun illerine gönderilirdi. Çünkü o tarihlerde ‘Batman’ yoktu. İşte DDY Garı ile komşusu olan eski küçük rafineriden kıymetli bir fotoğraf.

PETROLCÜLERİN PRATİK BULUŞLARI

TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin emektarlarından Hasan Göker, Batman DDY Garı’na komşu olan pilot rafinerinin çıkardığı beyaz ürün oranının yeterli olmadığının altını çiziyordu. Göker, kaliteli fuel-oil ve asfalt üretiminin yapıldığı Batman Rafinerisi’nin 65 yıl öncesini şöyle özetliyor: ‘’Türkiye’de belediyeler arasında akıllı belediyeler arasında Konya yer alıyordu. Asfaltın tonunu 15 liradan alıyordu. Konya’nın tüm yollarına Raman asfaltı serilmişti. Akıllı olan belediyeler o dönemlerde yollarını güzel asfaltlamışlardı. O asfaltın ekonomiye katkısı çoktu. Unutamadığım bir anı da, arkadaşlarımız benzin tanklarının içine elbiselerini daldırıp asarlardı. Kuru temizleme olsun diye, tankların içine özel askı yapmışlardı. Bu pratik buluşa şaşırmıştım.’’

MENDERES VE BAYAR’DAN TAM PUAN

Tarih: 1 Ekim 1950. Geceyi Raman kampında geçiren dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes, petrol kuyularını yerinde incelemişlerdi. Teknik müşavir Dr. Nejdet Egeran, Raman petrol sahaları hakkında dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a brifing vermişti. O dönemler günde 450 ton petrol üreten kuyuların üretimi, merhum Bayar ve Menderes’in yüzünü güldürmüştü. MTA, ETİBANK’a Raman dağını teslim etmek istiyordu. MTA ise arama faaliyetlerini bölgenin dört bir yanına yaymıştı. Küçük rafinerinin kurulduğu Batman ovasında kimya mühendisi Şemsi Ağar ve sondaj mühendisi Abdurrahman Durukal, bölgedeki petrol sahalarının umut verdiğine dikkat çekmişlerdi.

Editör: TE Bilişim