Barış Arslan

*Raman 1, 2 ve 3 petrol sondaj kuyularının açıldığı ‘Maymune Boğazı’nda 1943 yılına kadar aramalar yapılmıştı. Bu alanda umduğunu bulamayan dönemin petrolcüleri ‘Raman Dağı’na yönelmişti. Raman ve Batı Raman artık petrolcülerin adresi olmuştu. İşte petrolcülerin o çileli arama çalışmalarından bir kesit kare daha.

MAYMUNE BOĞAZINDAN RAMAN’A

Şimdi ki Batman-Hasankeyf karayolu üzerindeki Maymune (Demirbilek) köyü çevresinde 1943 yılına kadar petrol aramaları yapılıyordu. Raman 1, 2 ve 3 nolu sondaj kuyuları bu bölgede açılmıştı. Adana’dan getirilen özel sistemli sondaj kulesi, bekleneni verememişti. Raman-5 kuyusunda beklenilen petrole ulaşamamıştı. Raman-6 petrol kuyusunda motorları arızalanınca; petrol aramalarına geçici bir süre ara verilmişti ve MTA 1943 yılında teknik nedenlerle sahayı terk etmişti.

MÜFETTİŞLER MAYMUNE’Yİ KISKACA ALMIŞTI

1940’lı Yılların başında Maymune Boğazında olumsuzluklar peş peşe gelince, Ankara’daki umut ve sevinç gözyaşları da tersine dönmüştü. Dedikodular arasında ‘Petrol bulunmuş ancak bu saklanıyor. Savaştan sonra kullanılacak’ şeklindeki iddialar üzerine Başbakanlık Müfettişlerinden Fuat Sirmen, Maymune Boğazına gelip incelemelerde bulunmuştu. İlk petrol mühendislerinden Necdet Egeran, 1994’te Maymune Boğazındaki konakta ağırladığı Sirmen’e iddiaların aslının olmadığını dile getirince objektiflere böyle yansımıştı.

SİRMEN-1 KUYUSU ‘RAMAN 8’ OLDU

Maymune Boğazında incelemelerde bulunan dönemin Başbakanlık Müfettişi Fuat Sirmen’in soyadını taşıyan kuyu Raman dağında açılmıştı. Dönemin MTA Genel Müdürü Hadi Yener, 1944 yılının Mart ve Nisan aylarında Necdet Egeran’ın da aralarında bulunduğu yabancı petrol uzmanlarıyla birlikte Raman dağında kuyu açılmasını kararlaştırdı. 1944 Yılında MTA’nın yeni Genel Müdürlüğü’ne getiren İhsan Nuri Berent, Başbakanlık Baş Müfettişi Fuat Sirmen’in ‘soy’ ismini taşıyan kuyunun Raman’da açılmasını talimatını verir. Maymune boğazındaki petrol aramalarını sonlandırılınca ‘Sirmen-1’  ‘Raman 8’ adını almıştı ve bu kara altın bu kuyuda bulunmuştu.

Editör: TE Bilişim