Barış Arslan

*60 ve 70’li Yıllarda Batman’daki gençler modayı yakından takip ederdi. Şimdiki gibi şık giyinen liseli gençlerin giysileri parmakla gösterilirdi. Aralarında şair ve yazarın çıktığı o gençler Türkiye’de isim yapan yazarlar arasında yer aldı. Petrol kent’tin serüvenine takılan bir kesit kare daha.

SİTE GENÇLİĞİ BÖYLEYDİ

Yıl 1973. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu semtte daha çok petrolcü aileler kalırdı. Batman Lisesi gençleri de o dönemde Site Mahallesi’nden ayrılmazdı. TPAO’da 40 kişi sosyal tesislerin bulunduğu alan bitişiğindeki yeşillikte hatıra fotoğrafı çeken Batmanlı eski gençler bir arada. “(Ayaktakiler)  Şeffan Tunç,  Mehmet Yasak, Mehmet Atayan, Şair Adnan Özer ve Yılmaz Küpeli. (Oturanlar): yazar Enver Sezgin, eski Milletvekili Naif Güneş, gardiyan Mehmet ve TPAO emeklisi Emin Gayretli.

GİYİMDE ŞIKLIK

Batman Lisesi mezunlarından ve halen İzmir’de müteahhitlik yapan Şehmus Çelik, merhum Sabri Doğru ve Meydan Mahallesi sakinlerinden Mehmet Atayan, okul girişinde bu hatıra kare için objektiflere poz vermiş. O dönemlerde uzun paçalı pantolon ve geniş yaka gömleklerle Batman Lisesi öğrencileri şıklıkta yarışırdı.

GERİDE BU KARE KALDI

Burası eski Batman Lisesi binası girişi. 1972-73 eğitim-öğretim sezonunda aynı sınıfta okuyan Mehmet Atayan ve Batman’ın eski esnaflarından merhum Tahir Yayla, objektiflere böyle yansımış. Siyah-beyaz karede oturan Yayla, bir süre önce Gaziantep’te geçirdiği kalp krizi sonucu hakkın rahmetine kavuştu. Mehmet Atayan ise hala doğup büyüdüğü Meydan Mahallesi’nde yaşıyor. Ne o lise binası kaldı ne de o tarihi lisenin ismi. Yayla ve Atayan’dan geride bu kare kaldı.

*Atayan ve Yayla, aynı sınıfta okudular

Editör: TE Bilişim