Barış Arslan

*1970’li Yıllarda Batman Lisesi bünyesinde ortaokul vardı. Site Ortaokulunun dışındaki ikinci ortaokul da sayısız öğrenciler yetişti. ABD’de Paleontoloji bölümü okuyan Mehlika Taşman’ın yılları Raman’da geçti. Mehlika hanım, daha sonra ilk petrolcü Cevat Eyüp Taşman’la Batman’da yaşamını birleştirdi. İşte petrolün başkentinden dününe ait bir kesit daha.

BİR ZAMANLAR BATMAN ORTAOKULU

1970’li Yıllarda Batman kent merkezinde ortaokul sayısı 2 idi. Biri Site diğer ise Batman Lisesi bünyesindeki ortaokuldu. Yıl 1972. Ortaokulun 3-C sınıfında eğitim gören öğrencilerden tarihi bir kare. O fotoğraftaki bazı öğrenciler şimdi aramızda değil. İşte karedeki 47 yıl öncesini ortaokul öğrencileri: Mehmet Şirin Okan, Mehmet Çiçek, Hayrullah Bulut, Halim Kılıç, Abdullah Yıldız, Mahmut Ekmen, Halil Girgin, Ahmet Karatay, Aziz Ekici, Nihat Karatay, İsmail Girgin, Aziz Asma, Fikret Güneş, Hayri Türkay, Nevzat Kilgi, Fahrettin Asutay, Adnan Altun, Zeki Anık, Ata Yıldız, merhum Hayrettin Sabas, Aziz, Ali, Öğretmen merhum Reşat hoca, Ali, Zeki Saka, merhum Mehmet Barış, Sabri Yıldız, Veysel Akman, merhum Mehmet Coşkun, Suat Çengel, Yavuz Toptaş, Servet Kadak ve Mehmet Emin Akın’dan geride 47 yıl önecisinin bu fotoğrafı kaldı.

YILLARI RAMAN’DA GEÇTİ

Türkiye’nin ilk Paleontolojisi Mehlika Taşman’dır. Devlet tarafından sınava sokulmaksızın özel olarak ABD’ye eğitim için gönderilen Taşman, eğitimini bitirdikten sonra döndüğü Türkiye’de, petrolün ilk çıktığı dağ olan Raman’a yıllarını verdi. Babası İsmet İnönü’nün doktoru olan Mehlika Taşman’ın, hayat hikayesi de Raman’da başladı. Taşman,  yıllarca petrolün keşfedildiği bölgede petrol numuneleri inceledi. Atlarla petrol sahalarını dolaşan Taşman’ın, 1940’lı yıllarda Raman’daki bu karesi petrolcülüğün tarihine geçmişti.

PETROLCÜLÜKTE ŞÖHRETE KAVUŞMUŞTU

Garzan-1 kuyusunda petrolle buluşan Mehlika Taşman, birlikte çalıştığı ilk petrolcü Cevat Eyüp Taşman’la yuva kurdu. Taşman, petrolün ilk adresi olan  Raman’da, çalışmalarıyla takdir toplamıştı. TPAO’dan önce petrol arayan MTA adına ABD’de paleontoloji okuyan Taşman, araştırmalarını yayınladığı kitaplarıyla şöhrete kavuşmuştu. 1940’lı yıllarda Garzan dağında zorlu geçen yıllarını anı kitaplarında anlatan Taşman, o dönemde tüm zorluklara rağmen coğrafyadan kopmak istemediğini kısaca şöyle özetlemiş: “Barakada kalıyorduk. Yer topraktı, üzerine hasır serilmişti. Odun sobası vardı, koşullar çok ağırdı. Petrol için geceli-gündüzlü çalışıyorduk.”

Editör: TE Bilişim