Barış Arslan

*1947 Yılında Raman dağında ‘kara altın’ın keşfedilmesiyle dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar, petrolün başkentine çıkarma yapmıştı. 3 Mart 1948 Yılında kalabalık bir heyetle Raman’a çıkarma yapan İnönü, tahta barakanın önünde İhsan Ruhi Berent’i, kutlamıştı. 1970’li yıllarda ilkokullu öğrenciler siyah önlüklerle okulun yolunu tutardı. Batman’ın futbolunda iz bırakan golcü Halil Türe, 2. Ligde play-off maçında 16 Mayıs’ta futbolseverlerle o coşkuyu yaşamıştı.

İNÖNÜ, RAMAN’DA PETROLCÜLERİ KUTLAMIŞTI

İkinci dünya savaşı sonrasıydı. Türkiye’de ‘kara altın’ın keşfedildiği dağ ‘Raman’dı. Batman’ın henüz ‘14 haneli köy’ olduğu dönemde, petrolün bulunduğu Raman dağı, yeni bir şehir doğurmuştu. Batman’ın makus talihini ‘petrol’ değiştirmişti. İlk ekonomik petrol kuyusunun keşfedilmesiyle dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, kalabalık bir heyetle Batman’a çıkarma yapmıştı. Eşi Mevhibe İnönü ve dönemin Başbakan, Devlet Bakanları ve Müsteşarları ile Raman’a gelen İnönü, İhsan Ruhi Berent’i kutlamıştı. Raman’daki tahta baraka önünde İnönü, petrol sevincini böyle yaşamıştı.

70’Lİ YILLARDA İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ

1970’li Yıllarda Batman’ın bir eğitim yuvasından manzara. Çarşı Mahallesi’ndeki Mehmet Akif ilkokul bahçesinde bir grup ilkokulu öğrenci siyah-beyaz önlükle objektiflere böyle yansımıştı. 90’lı yılların sonuna kadar siyah önlükle öğrenciler, eğitim yuvalarının yolunu tutardı. Daha sonra ilkokul öğrencilerinin önlükleri ‘mavi’ye dönüşünce, eğitimde yeni bir dönem başlamıştı. İşte yıllar önce eski ‘Devrim’ ilkokulu olarak bilinen Mehmet Akif ilkokulunun bahçesinden bir hatıra kare.

STAD DA PLAY-OFF HEYECANI

Yıl 1999. Bundan tam 20 yıl önce Batman 16 Mayıs şehir stadında ‘play-off’ heyecanın yaşandığı Batman Petrol-Şanlıurfa maçı, Batmanlı futbolseverlere büyük bir coşku yaşatmıştı. Batman’ın futbolunda iz bırakan golcü merhum Halil Türe, takımının play-off sevinci yaşamasında büyük emeği geçmişti. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde yıllarca görev yapan Zeki Mirzeoğlu ile merhum Türe, o tarihi maçta bu hatıra kareyi çekmişti.

Editör: TE Bilişim