Barış Arslan

*TPAO Batman Orkestrası, petrol şehrine ‘Altın mikrofon’ getirdiği yıl 1968’di. Ünlü grupları geride bırakan İlhan Telli ve ekibi, Batman’ı Hürriyet Gazetesinin manşetlerine taşımıştı. 1948 Yılında ise küçük Rafineri DDY Batman Garı bitişiğine kurulmuştu. 1982 Yılında eski Sanat Okulu futbol sahasında dönemin liseli gençleri, maç yapmak için adeta yarışırlardı.

HÜRRİYET’İN MANŞETİ BATMAN’DI

Tarih 1968. Hürriyet Gazetesi’nin sürmanşeti Batman’a altın mikrofon getiren TPAO Orkestrası idi. ‘Yarışmanın dördüncü yılında Zafer Batman’ın manşetiyle çıkan Hürriyet Gazetesi, petrol kentinin bağrından çıkan orkestranın başarısına geniş yer vermişti. Haramilerin 2., Moğollar’ın 3., Erkin Koray’ın 4., Turgut Aksoy ve Süs Beşlisi de 5’inci olduğu yarışmada Batman, o küçük ilçe döneminde büyük başarıya imza atmıştı. Assolist merhum İlhan Telli ve ekibi, Batman’a altın mikrofonu getirince yaygın basın günlerce petrol kentinin başarısına dikkat çekmişti.

KÜÇÜK RAFİNERİ, GAR BİTİŞİĞİNDEYDİ

Yıl 1948. Maymune boğazındaki küçük rafineri, DDY Batman Garı’na komşu olmuştu. Şimdi ki DDY Batman Gar’ı bitişiğine kurulan o küçük rafinerinin öyküsünü ilk petrol mühendislerinden merhum Abdurrahman Durukal, şöyle özetlemişti: “Raman dağındaki 8 ve 9 numaralı kuyularından gelen petrolü işliyorduk. Hem benzin hem de motorin elde ediyorduk. Çıkan petrolü, asfalt niyetine yollara döküyorduk. Diyarbakır Belediyesi’ne çok miktarda asfalt verdik.” İşte 1948 yılında küçük rafinerinin komşu olduğu DDY Garı’ndan bir kare

EML SAHASINDA LİSELİ GENÇLER

Batman’da eski ‘Sanat okulu’ olarak bilinen Endüstri Meslek Lisesi’nin futbol sahasında dönemin liseli gençleri, futbol oynamak için ter dökerlerdi. İşte eski Gençlerbirliği, Batman Belediyespor ve Petrolspor’da forma giyen Batmanlı bazı eski futbolculardan bir kare: (Ayaktakiler) Hikmet Bingöl, Cengiz Tangüner, Sabri Tuzla, Mahmut Şemdinoğlu ve Nihat Yeşil. (Oturanlar): Recep Güldalı, Feyzullah Ekmen, Mehmet Boğa ve Hacı Güldalı.

Editör: TE Bilişim