Barış Arslan

*Ağalar diyarı Batman’ın Gercüş ilçesinde bir zamanlar mutlu aileler vardı. Kanat önderlerinin de oturduğu o tarihi konaklar yıllara direniyor. Batman’ın çekirdeğini oluşturan Tüpraş Batman rafinerisinin temeli atılırken, 500 bin nüfuslu şehrin hazırlığı yapılmış gibiydi. Beşiri’de bir zamanlar çocuklar ailelerinin geçimlerine katkıda bulunmak için su satarlardı. İşte Batman ve ilçelerinden bir kesit kare daha.

RAFİNERİNİN TEMELİ ATILIRKEN

Türkiye’de ilk rafineri Batman’da kuruldu. 1955’te Üretime başlayan Batman Tüpraş Rafinerisinden önce küçük rafinerinin üretimde olduğu yıllarda, sadece 14 haneli İluh köyü vardı. DDY Batman Garı dışında Batman’ın bulunduğu şimdi ki yer bozkır bir ovaydı. 70 Yıl önce yabani hayvanların cirit attığı Batman’ın o eski ovası şimdilerde yerini beton yığını bir petrol kente bıraktı.

ŞIK VE MUTLU AİLELER

Yıl 1954. Ağalar diyarı olarak bilinen Batman’ın Gercüş ilçesi o zamanlar Mardin’e bağlıydı. Kültür dokusu Midyat-Mardin’le aynı olan Gercüş’te tarihi konaklarda mutlu aileler yaşarlardı. Bir subay ile eşinin çektiği hatıra kareden bu siyah-beyaz fotoğraf kaldı. 1954’teki o fotoğrafta kız çocuk belki de halen yaşıyor. Gercüşlülerin şıklıkları geçmişteki gelenekten geliyor.

SU SATICILARI

Sararan bir daha. Yıl 1950. Burası da Batman’ın Beşiri ilçesi. ‘Kobin’ diye bilinen Beşiri’de ailelerine katkı sağlayan çocuklar, testiye doldurdukları suyu çarşıda satarlardı. 70 Yıl önce çekilen bu fotoğraf karesindeki sima, belki aramızda yok ama o yıllar öncesinin, yoksulluğu gözler önüne seren bu kareyi unutmak imkansız.

Editör: TE Bilişim