Barış Arslan

*Bir zamanlar Batman’da düğünler mahalle sokakları ile evlerin damlarında yapılırdı. Yeryüzünün o  güzel düğünleri artık tarih oldu. Düğünlerde damat tıraşlarında paralar, berberlere bahşiş diye damada takılırdı. Dönemin kuaförleri sanatçılar gibi düğünlere renk katardı. Batman Lisesi eski öğrencileri ise moda tutkunuydular. İşte eski geleneklerden bir kesit daha.

80’Lİ DÜĞÜNLER

1980 Öncesi ve sonrasında, Batman’da mahallelerin sokaklarında yapılan düğünler renkli geçerdi. Dönemin sanatçılarından Doğan Binici aranılan sanatçıların başını çekerdi. Yıl 1980. Raman Mahallesi’nde bir düğün törenine katılanların damat evinin damında çektiği karedekilerin bazıları aramızda değil. Abdurrahman, Mustafa Yağız, Tahir Esmer, Halil Adanır, giyimci Seyitoğlu, merhum Ahmet Kılıçaslan, Kuaför Hasan Öz ve Zeki Argunağa, düğün hatırası için böyle poz vermişler. 

ESKİ SİTE’NİN LOKANTACISIYDI

80’li Yıllarda Batman’da bir renkli düğün daha. Batman eski Küçük Sanayi Sitesinde uzun yıllar lokantacılık yapan Mardinli Veysi’nin düğün töreninde damat tıraşını Hasan Öz yapmıştı. Yeni Mahalle’deki düğüne katılanlar arasında halen İl Sağlık Müdürlüğü’nde Muharrem Turhan ve diğer konuklar, damadın halayına böyle eşlik etmişlerdi. Batman Küçük Sanayi sitesinin ilk lokantacısı sonradan mesleğini bıraktı.

LİSELİ GENÇLER

Batman’ın 70’li yıllarında liseli gençler, modayı takip ederdi. O dönemler okul dışında kalan zamanlarını daha çok TPAO’daki kütüphanede geçiren Batman Lisesi gençlerinden bir grup bir arada. Siyah-beyaz karedeki o gençlerden biri geçirdiği kaza sonucu hakkın rahmetine kavuşmuştu. İşte 1974 yılında Batman Lisesi’nde eğitim gören öğrenciler; Tüpraş emeklisi Murat Alp, Tüpraş emeklisi Suat Çengel ve Cevzet Ayana ile kuzeni merhum Yılmaz Ayana objektiflere böyle poz vermiştiler.

BATMAN LİSESİNDEN BİR SINIF

1968 Yılından beri eğitime açılan Batman Lisesi’nden kimler geldi, kimler geçti. Batman’ın ilk ‘Sanat Enstitüsü’ olarak bilinen ‘Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden bir yıl önce eğitime açılan Batman Lisesi, 1970’li yıllardaki sınıftan bir kare. Aslen Siirtli Suat Çengel ile Bitlisli merhum İsmail Hacıoğlu, 1973-74 eğitim-öğretim sezonunda sınıfta çektikleri hatıra karede o dönemler şık giyimleriyle de dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilişim