Barış Arslan

*Batman’ın eski oto garı bir zamanlar hava limanı kadar hareketliydi. Askere gidenler ile Batman’dan ayrılan memurların buluştukları adres; eski otogarda yaşanan anılar unutulacak gibi değil. 1994 Yılında Batman’a konuk olan merhum Aydın Menderes, Tüpraş tesislerinde konaklanmıştı. Batman’ın o eski karelerinden bir kesit daha.

PETROLCÜLERİN İŞE GİRİŞ KUTLAMASI

Yıl 1995. TPAO ve TÜPRAŞ’ta işe giriş tarihleri aynı zamana denk düşen eski petrol emekçileri yıl dönümlerinde bir arada olurdu. İşte Tüpraş Batman Rafinerisi’nde eski petrolcülerin bulunduğu kutlamadan bir kare. Bu fotoğrafta yer alanların çoğu emekli oldu. TPAO ve TÜPRAŞ’ta iz bırakan eski emekçilerin yer aldığı kare; Nizamettin Mercimekçi, Suat Pekgöz, Medine İnal, Abdulkadir Genç, Suat Çengel, Masum Sağdıç, Metin Demirhan, Fadıl Baskın, Hayrullah Bulut, Behçet Vurulmaz, Yaşar Öğrü, Naci Pirinççi, Bahri Tunç, Hayrettin Demirtaş, Şefik Yalçın ve merhum Selami Eren.”

HÜZÜNLÜ OTOGAR

Şafak Mahallesi’ndeki eski şehirlerarası otogarın dili olsa da ağırladığı konukları anlatsa. O garda kimler ağırlandı, kimler uğurlandı.  Havalimanı gibi hareketli olan eski otogarda bir uğurlamadan hatıra bir kare. Tarih 02.08.1994. Tüpraş Batman Rafinerisi çalışanları, Ankara’ya atanan bir mesai arkadaşlarını böyle uğurlamıştı. O uğurlamada Tüpraş eski avukatlarından Varol Uçkun, Tüpraş emeklisi Hayrullah Bulut, Oktay Bora, Veysi Teleke, Şükrü Argun ve Ekrem Baytar objektiflere böyle yansımıştı.

MENDERES, TÜPRAŞ’TAYDI

1994 Yerel seçimler için Batman’a konuk olan siyasetçi Demokrat Parti eski Genel Başkanı merhum Aydın Menderes’ti. Cumhuriyet meydanında Batmanlılarla buluşan Menderes, geceyi TÜPRAŞ Batman Rafinerisi tesislerinde geçirmişti. O dönemler Menderes’le hatıra kare çeken eski rafineri çalışanlarından Hayrullah Bulut ile R. Evin, Tüpraş tesisleri girişinde objektiflere böyle poz vermişti.

BATMAN’DA İZ BIRAKMIŞTI

Batman Lisesi’nde eğitim-öğretimini tamamlandıktan sonra TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde uzun yıllar çalışan ‘Pışo Mehmet’ lakaplı Mehmet Alptekin, bir dönem Fatih Mahalle Muhtarlılığını da yapmıştı. Genç yaşta hakkın rahmetine kavuşan Mehmet Alptekin, bir dönemler Batman gençliğinin sevilen isimleri arasındaydı.

Editör: TE Bilişim