Barış Arslan

*70’li Yıllarda Batman’daki liseler bir birbirlerine yakın mesafedeydi. Batman Lisesi ile Kız Meslek Lisesi bitişikti. Neredeyse ihata duvarları iç içe olan o eski eğitim yuvaları tamamen değişti. Bir fiziki yapısı değişmeyen okul ise Kız Meslek Lisesi kaldı. İşte eski eğitim yuvaları ve liseli öğrencilerden farklı kareler.

KIZ MESLEK İLE LİSE BİTİŞİKTİ

Yıl 1976. Batman Lisesi ile hemen bitişiğindeki Kız Meslek Lisesi arasında bir sokak vardı. Neredeyse iki lisenin ihata duvarları ortaktı. O dönemlerde ihata duvarının yüksekliği yarım metreydi. O yıllarda Kız Meslek Lisesi yeni yapılmıştı. Batman Lisesi ise 1969 Yılında eğitim-öğretime ‘merhaba’ demişti. Batman Lisesinin ihata duvarında oturan öğrencilerden Veli Bayam, İdris Bitlis ve Hayrullah Bulut objektiflere böyle poz vermişti.

KARA TAHTADA İSİM HATIRASI

70’li Yıllarda Batman Lisesi öğrencileri ‘kara tahta’ya adlarını yazdırırlardı. 1976 yılında dönemin lise öğrencilerinden Hayrullah Bulut ve Faysal Yörük, kara tahtaya yazdırdıkları adlarının önünde hatıra fotoğraf çektirmişlerdi.

ARTIK LİSENİN O GİRİŞİ YOK

Batman Lisesinin tarihi binası geçen yıl yıktırılmıştı. Bir de adı değişen o şehrin en eski lisesinin giriş kapısında mezun olan öğrencilerin çektirdikleri bir hatıra kare daha. Yusuf Aslan, Tevfik Ağrağ, Hayrullah Bulut ve Vehbi Canpolat, o tarihi binayı bu fotoğrafla ölümsüzleştirmişlerdi.

MEZUN OLAN LİSELİ ÖĞRENCİLER

Batman Lisesi’nden kimler geldi, kimler geçti. Yüzlerce öğrenci o ‘eğitim fakültesi’ gibi olan liseden mezun oldu. Yıl 1976. Mezun olan o eski liseli öğrenciler arasında Petrol-İş Sendikasında görev yapan Diyaettin Noyan, DDY Gar’da yaşamının büyük bölümü geçen Fakir Abdo’nun oğlu Ekrem Önen, Batman’ın eski otelci ailesi olan Yörük ailesinden Faysal Yörük, müzik öğretmeni, Siirtli Mithat Danış, Eğitimci İsmail Girgin, Tüpraş emeklisi Hayrullah Bulut, Muzeffer Çelik, Veysi Üney ve Aziz Ayhan yer alıyor.

Editör: TE Bilişim