Barış Arslan

*Batman’ın ilk Sebze-Meyve hali, Ulu cami karşısındaki Şen iş hanı yeriydi. 1974 yılında Batman Lisesi’nde eğitim -gören öğrencilerin bir bölümü İstanbul ve Ankara’da Üniversite okumak için yollara düşerdi. Batman Lisesi bahçesi, öğrencilerin hem top oynama hem de dinleme alanıydı. İşte Batman’a dair eski kareler.

İLK SEBZE VE MEYVE HAL’İ

Petrol kentinin ilk pasajı ile Sebze-Meyve hali, Ulu cami karşısındaki alandı. Necmettin ve Mehmet Emin Şen kardeşlerin yaptığı iş merkezinin hemen önü sebze ve meyve hali idi. O dönemlerde Şen iş hanında bakkaliyelik yapan esnaflardan merhum Feyzullah Bulut, şimdilerde Tüpraş Rafinerisi’nden emekli olan oğlu Hayrullah Bulut ile objektiflere böyle poz vermişti.

BATMAN LİSESİ BAHÇESİ

Yıl 1974. O dönemlerde Batman Lisesini okumak bir ayrıcalıktı. Liseye giden öğrenci, üniversite öğrencisi gibiydi. Tarih 19.02.1974. O zamanlar Batman Lisesinin devasa bahçesi öğrencilerin hem dinlenme alanı hem de futbol sahası sayılırdı. İşte o dönemlerdeki liseli gençlikten bir kare; Sıddık Toptaş, Vehbi Canpolat, M. Şirin Çoban, Ömer Beğenmez ve Hayrullah Bulut.

BAŞARILI ÖĞRENCİLER

12.04.1975 Tarihinde Batman Lisesi’nde hatıra bir kare çeken liseli öğrencilerin şıklıkları kıyafetlerinden hissediliyor. Çoğu kurum ve kuruluşlarda yönetici olan eski liseli öğrencilerin çektikleri o karede yer alan öğrenciler; Hayrullah Bulut, Veysi Üney, merhum Mizbah Gönül, Ata Yıldız, İsmail Girgin, Muzaffer Çelik ve Faysal Yörük.

HEDEFLERİ BÜYÜKTÜ

70’li Yıllarda üniversiteye gitmek bölgede bir hayaldi. Yıl 1977. Batmanlı Hayrullah Bulut, Faysal Yörük ve İdris Bitlis, İstanbul’da üniversiteyi okumak için sınava girmişlerdi. Başarılı 3 öğrenci, sınav dönüşünde Ankara Gençlik Parkı’nda bu hatıra kareyi çekmişti. O dönemlerde Batman’da üniversite okuyan üniversite öğrencisi sayısı ise iki elin parmak sayısı kadardı.

Editör: TE Bilişim