Barış Arslan

*Batman’ın ilk akaryakıt istasyonu 1950 yılında kuruldu. Merhum Selami Boran, 14 haneli İluh’tan sonra ‘Batman’ın adını alan petrol şehrinin ilk akaryakıt istasyonu sahibidir. Batman’ın eski eğitim yuvalarından Cengiz Topel ve Batman’ın ilk lisesinden bir kesit kareyi sizlerle buluşturuyoruz.

BATMAN’IN İLK İSTASYONU

Şimdilerde Turgut Özal bulvarında Mado tesisleri ile iç içe olan Shell akaryakıt istasyonu 1950 yılında işadamı merhum Selami Boran tarafından açılmıştı. Akaryakıt istasyonu açıldığında ‘Turgut Özal bulvarı’ denilen güzergah yoktu. Batman’ın sevilen ve sayılan işadamı merhum Boran’ın 69 yıl öncesinde kurduğu o güzelim istasyonun etrafında şimdilerde yüzlerce konut ve işyeri kuruldu. Fotoğrafta istasyon görevlilerinin arasında olan örnek işadamı Boran, uzun bir süre önce hakkın rahmetine kavuşmuştu. Saygın işadamı Boran’dan bu kare geride kaldı.

CENGİZ TOPEL HATIRASI

Yıl 1968. Yeni Mahalle’deki Cengiz Topel, Batman’ın ilk eğitim yuvaları arasında yer alıyor. Tam 52 yıl önce çekilen bu karede; o binlerce öğrencinin eğitim-öğretim gördüğü ilkokulda dönemin öğretmeni Ali Tolan’dı. O eseki fedakar eğitimci Tolan’ın aralarında bulunduğu öğrencilerin okul bahçesinde çektiği siyah-beyaz kare. Okulun etrafında ise tek-tük bina vardı.

BİR ZAMANLAR BATMAN LİSESİ

Yıl 1972. Batman’ın ilk lisesi 1968’de eğitim-öğretime başlamıştı. Gülpaşa Sezer’in ilk müdürlüğünü yaptığı lisenin emektar eğitimcilerinden biri de tarih öğretmeni Selahattin hoca idi. O dönemin lisesinde başarılı öğrencilerden Hayrullah Bulut TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nden emekli oldu. Elazığ-Palu’lu Vehbi Canpolat da İstanbul’da büyük bir giyim sektörünün başına geçti. Batman Lisesi girişinde 47 yıl önce çekilen hatıra bir fotoğraf.

YÜZLERCE SPORCU YETİŞTİREN ALBAYDI

Batman Askerlik Şube Başkanlığını uzun süre yapan Albay Oktay Gürle, Batman’da yüzlerce sporcunun yetişmesini sağlamıştı. Batman amatör lige 1984 yılında giren Gençlerbirliği’nin de alt yapısını oluşturan Oktay albay, 1984 yılında askerlik şube binası önünde çektiği hatıra karede TÜPRAŞ emeklisi Hayrullah Bulut ve Arap Yüksekdağ da bulunuyor. O kare çekildiğinde eski Kültür merkezi binası inşaat haldeydi.

Editör: TE Bilişim