Barış Arslan

** ‘Çiftçiler yarışıyor’ programına katılan çiftçiler, Batman Ziraat Odası’nca ödüllendiriliyordu. 2000’li yıllarda Batman Valiliği yapan İsa Parlak, ‘yeşil’e verdiği önemle biliniyordu. 1960’lı yıllarda TPAO çay bahçesindeki yüzme havuzu etrafında günün yorgunluğunu atan personeller TPAO’ya emek veren emekçilerdi. İşte eski Batman’dan eski kareler.

BAŞARILI ÇİFTÇİLERE ÖDÜL

Yıl 1988. TRT’nin düzenlendiği ‘Çiftçiler yarışıyor’ programına katılan Batmanlı çiftçi merhum Talat Ergül, birinci seçilmişti. O dönemlerde de Batman Ziraat Odası Başkanlığı yapan Nizamettin Aydiş ve eski Tarım Teşkilatından Emin Canpolat, Mehmet Can, Celal Aksünger ve bazı eski muhtarların da aralarında bulunduğu Tarım ile Ziraat Odası yetkilileri, o ödül töreninde objektiflere böyle yansımıştı.

TPAO’NUN TARİHİ HAVUZLARI

60’lı Yıllarda havuzun olmadığı kent Batman’dı. O dönemler 6000’e yakın işçisiyle TPAO, bölgede gözde kurumdu. Herkesin gözü bu kurumdaydı. Yıl 1969. O dönemler TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışanlar, günün yorgunluğunu ‘1 nolu’ diye bilenen eski çay bahçesi bitişiğindeki havuz başında atarlardı. O zamanlar TPAO’da çalışanlardan baştakilerden Adnan Yetkin, arkadaşları Remzi ve Şehmus’la birlikte bu hatıra kareyi çekmiş. TPAO’nun o tarihi havuzlar da tarihe karıştı.

FİDAN DİKİMİNDE BİR VALİ

2000 ila 2002 Yılları arasında Batman Valiliği yapan İsa Parlak, Batman’ın ‘yeşil kuşak’ projesi kapsamına alınması için örnek projelere imza atmıştı. Kara altının başkenti Batman’dan sonra atandığı Isparta’da da yeşil kuşak projesini hayata geçiren eski Vali Parlak, Tarım teşkilatı görevlileri ile Hatıra Ormanında toprakla bulaşan ilk fidanı dikmişti. Batman-Hasankeyf karayolu güzergâhındaki hatıra ormanı, ilgisizlikten şimdilerde kaderine terk edildi.

KADIN ÇİFTÇİLER YARIŞIYORDU

Bir zamanlar Batmanlı çiftçiler, TRT’nin düzenlediği ‘Çiftçiler yarışıyor’ yarışmalarına damgasını vururdu. Bir çok yarışmada Batmanlı çiftçiler dereceye girerdi. İşte 1990’lı yıllarda Batmanlı iki kadın çiftçi TRT’de soruları yanıtlarken, dönemin Tarım İl Müdürü Erdal Özer ve Celal Aksünger de yarışmayı ilgiyle takip etmişti. O eski yarışmalar şimdilerde mazide kaldı.

Editör: TE Bilişim