Barış Arslan

*1989 Yılında Batman’ın son Kaymakamı merhum Ali Ülger’di. Batman’ın bağlı olduğu Siirt’in o dönemlerde Valisi Atilla Koç’tu. 30 Yıl önce Belediye’nin yaptığı o park, şimdi su temalı dinlenme alanına dönüştürüldü. Akyürek Mahallesi ile Cumhuriyet caddesini bir birine bağlayan demir köprünün zemini ise daha önce tahtadan yapılıydı. TPAO’daki voleybol turnuvaları nefesleri kesiyordu. İşte eski Batman’ın dününe ait farklı kareleri…

30 YIL ÖNCESİNİN PARKI

Yıl 1989. Burası Gülistan caddesi. Yaklaşık 30 yıl önce o hareketli güzergahın girişine Batman Belediyesi park kazandırmıştı. Dönemin Siirt Valisi eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’tu. Batman’ın son Kaymakamı ise merhum Ali Ülger’di. Ataullah Hamidi’nin başkanlığı döneminde kentte o dönemde parkın yok denecek kadar az olduğu ‘ilçe’ dönemindeki Batman’a yeni yeşil alanlar kazandırmıştı. Parkın açılışını yapan eski Vali Koç ile Kaymakam Ülger parkta yürürken, onlara eşlik eden Siirt eski Belediye Başkanı merhum Mahmut Çalapkulu ile birlikte Hamidi, TPAO eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç ve TÜPRAŞ Rafineri eski Müdürü Cevat Kocaman, objektiflerimize böyle yansımıştı. O eski parkın yeri şimdi çok değişti.

TAHTADAN DDY KÖPRÜSÜ

Burası Akyürek Mahallesi ile Cumhuriyet caddesini bir birine bağlayan DDY köprüsü. Batman’ın ‘ilçe’ olduğu dönemde o köprü, işlek bir güzergahtı. Köprü zemini şimdi ki gibi demirden değildi. Tahtadan yapılı o köprünün çürüyen tahtaları, zaman zaman yayalara korkulu anlar yaşatırdı. İşte 80 yıllarda DDY köprüsünden bir manzara.

1972 YILINDA TPAO SAHASI

Yıl 1972. Bir dönemler TPAO’da yüzlerce işçinin barındığı Beyaz binası ile bitişiğindeki Sosyal İşler Şefliği binaları, TPAO Bölge Müdürlüğü’nün can damarıydı. Emektar TPAO stadında ise Petrolspor ve diğer amatör takımların maçlarını taraftarlar izlerdi. Tribünün yanı sıra stat içinde de maçları izleyen futbolseverler vardı. TPAO’da 47 yıl öncesinin Beyaz saray ile Sosyal İşler Şefliği binası yıkıldı. TPAO’nun emektar sahası da değişti.

 NEREDE O VOLEYBOL TURNUVALARI

Bir zamanlar TPAO’nun gelenekselleştirdiği üniteler arası futbol ve voleybol turnuvaları, petrol camiasında günlerce konuşulurdu. TPAO Batman eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, şampiyon olan takımın kupasını verir ve sporcuları bizzat kutlardı. Yıl 1986. Voleybol turnuvasında birinci olan Sosyal Hizmetler Servisi’nin sporcuları arasında merhum Hüseyin Gürbüz, Feridun, Sedat Özsümer, Mehmet Yamaç, eski personel Müdürü Musa Yıldız (ayaktakiler), Mithat Atalay, İsmail Baysal, Aydın Aydın ve merhum Hasan Akınbay. İşte o birinci olan TPAO’nun Voleybol ekibinden geride kalan karesi.

Editör: TE Bilişim