Barış Arslan

*Batman’da iz bırakan farklı porteleri sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Siyasette ve Batman’ın bir dönemler olmazsa olmazı olan TPAO’da iz bırakan simalardan bir seçkiyi daha okurlarımıza sunmayı bir görev bildik. İşte Batman’dan dört eski portre daha…

ÖZAL, BARAN’I SEVİYORDU

1984 Yılında Batman ‘İlçe’ iken Milletvekili olan ve aslen Çevrimova (Barısıl) yerleşim biriminden olan merhum Aydın Baran, o dönemler Başbakan merhum Turgut Özal’ın gözdesiydi. ANAP lideri merhum Özal’ı, Batman Barajı temel atma törenine de davet eden eski politikacı merhum Baran, mecliste Özal’la bu hatıra fotoğrafı çekmişti.

‘TOTO’ LAKAPLI ÖZTURAN

Batman’da hemen herkesin özellikle petrol camiasında çalıştığı dönemlerde ‘Toto’ lakabıyla bilinen merhum İsmet Özturan, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalıştı. 1980 Darbesinden önce TPAO’dan emekli olan Özturan, otobüs firmalarında da kaptanlık yaptı. 2001 Yılında hayata veda eden İsmet Özturan esprileriyle bilinirdi. ‘Toto’ lakaplı Özturan’dan geride kalan bir anısı ise şöyle: “Siirt’ten Batman’a gelirken, minibüsün hızını kesip yol ortasında eşek sürüsüne çarpmamak için birkaç kez korna çaldı. Eşekler korna sesine aldırış etmedi. Toto, minibüsten inip bir eşeğe doğru yürüdü. Eşeğin boynundaki ipi tutarak kulağına ‘Helal olsun sana’ herkes aslını yitirdi. Ama sen aslında kaldın” deyip alnından öptüğü eşeğin heybesine bozuk bırakıp ‘Al bu parayı da sahibine götür’ demişti.” İşte ‘Toto’dan geride kalan bir anekdot. Nur içinde yatsın. O hep anılarıyla yaşayor.

TPAO’NUN UNUTULMAYAN ŞEFİYDİ

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü eski ünite müdürleri, bir dönemler kurum ve kuruluşlardaki yöneticiler kadar tecrübeliydiler. TPAO Bölge Müdürlüğü Eğitim Şefi Ertan Engin, kültürel aktivitelerde öncü isimlerdendi. TPAO İdari İşler Şefi Halit Edip Özcan ile bir zamanlar önemli etkinliklere imza atan Ertan Engin, uzun bir süre önce TPAO’dan emekli oldu. İstanbul-Kadıköy’e yerleşen Engin, hala Batmanlı dostlarıyla diyalogunu sürdürüyor.

TEKEL’İN SON MÜDÜRÜYDÜ

Batman Tekel Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü’nün son yöneticisi Ahmet Yalçın’dı. Eskiden Tekel, ekicinin bir kilo tütününü bile heba etmez, sosyal devlet anlayışı içinde, tüm tütünleri satın alırdı. Şimdi öyle değil, özel sektör için bu geçerli değil. Batman’ın Beşiri’de bir tütün, ekicisinin ektiği, Virginia menşei beş ton tütün böyle çürümeye terk edilmişti. İşte Batman Tekel eski işletme Başmüdürü Ahmet Yalçın’ın, tütünle bir karesi.

Editör: TE Bilişim