Barış Arslan

*Bir zamanlar Batman Öğretmenevinde hafta sonları müzikli programlar yapılırdı. Eski sanatçılardan Yunus Binici ve Mehmet Çiyan bağlamasıyla eğitimcileri halaya davet ederdi. Hafta sonları Öğretmen evi dolup taşardı. 2000’li yıllarda ay tutulmasını izlemek için yerli ve yabancı konuklar, Batman’ın çevresindeki dağlarda kamp kurardı. İşte şehrin dününden bir kesit kare daha.

ÖĞRETMEN EVİ’NDE HALAY

Yıl 1992. Öğretmen evinin açılışını eski Başbakan merhum Süleyman Demirel ile Başbakan Yardımcısı merhum Erdal İnönü yapmıştı. Öğretmen evinin resmi açılışından sonra hafta sonları eğitimciler yerel sanatçıların çalgılı-sözlü müzik programlarına eşlik ederdi. Dönemin yerel sanatçılardan Yunus Binici ve Mehmet Çiyan bağlamasıyla eğitimcilere stres attırırdı. İşte 90’lı yıllarda Öğretmen evindeki programdan bir kare.

90’DA TURGUT ÖZAL BULVARI

Batman’da hızla değişen güzergah Turgut Özal bulvarı oldu. Petrol şehrinin kalbi konumundaki bulvar 1990 yılında tenha bir güzergahtı. Süs havuzun olduğu dönemlerde Yılmazlar center iş merkezi yoktu. Yıldız Kaya camisinin etrafı boştu. Vurallar iş merkezi inşaat halindeydi. Esentepe’nin bölgesi kentin sembolü gibiydi. Turgut Özal bulvarının bu manzarası geride kaldı.

AY TUTULMASINI BÖYLE İZLEMİŞLERDİ

1999 Yılında ay tutulmasının iyi izlendiği yerlerden biri de Batman’dı. Onlarca yerli ve yabancı konuk Batman’a akın etmişti. Batman’ın Batı Raman, Raman ve Hasankeyf’te ay tutulmasını izlemek için yabancı konuklar kamp çadırı kurmuştu. Hollanda, Fransa, Japonya ve Kore’den gelen yabancı konuklar, Batman’da gündüzün geceye dönüşmesi öncesinde çadır kurmuştu.

BU DA HASANKEYF HATIRASI

Yıl 1995. Çektiği Hasankeyf fotoğraflarıyla adından söz ettiren fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan, kuş bakışı çekimlerinde objektiflerimize böyle poz vermişti. O dönemde TRT kameramanlığı yapan Tapan, poz verirken arka fonunda tarihi ilçedeki Süleyman Koç, El Rızık minareleri ile Kızlar camisi taşınmamıştı. Şimdi o eserlerin yerinde yeller esiyor.

Editör: TE Bilişim