Barış Arslan

*Batman’ın ilk özel hastanesinin eski başhekimlerinden İbrahim Bayraktar’dı. GAP Mahallesi’nin manzarası 25-30 yıl öncesinde köy görüntüsünü andırıyordu. DDY Batman Gar’ı 75 yıldır hizmette. Batman’ın ilk mahalli takımı ise Raman İdman Yurdu spor’du. İşte Batman’ın dününe dair sararan fotoğraflar.

RAMAN İDMAN YURDU SPOR

Yıl 1972. Batman’ın ilk mahalle takımlarından biri de Raman İdman Yurdu Spor’du. Raman ve Yeni Mahalle’nin gençlerinden oluşan mahalli takımın kurucusu eski Petrolsporlu Kadir Gayretli idi. Raman İdman Yurdu’nun 1972-73 sezonundaki On biri’nden kare: “Ayaktakiler (Soldan sağa) Kadir Gayretli, Can Tanık, Mehdi Erpolat, Mehmet Gül, Ahmet Timurtaş, Ahmet Canpolat, Muhittin Şimşek, Rahmi Aydağ. (Oturanlar) Aziz Teymur, Orhan Erken, İbrahim Bayık, İbrahim Gayretli, Adnan Kerse ve Süleyman Gayretli.”

İLK ÖZEL HASTANENİN BAŞHEKİMİ

Batman’ın ilk özel hastanesi Şifa idi. Daha sonra Medikal Hastanesi’ne dönüştürülen hastanede kurucu Başhekimlik yapan hekim Dr. Ahmet Yıldız’dı. Batmanlı Dr. Yıldız’dan sonra Kulak Burun Boğaz uzmanı Dr İbrahim Bayraktar da 2 yıl süreyle başhekimlik yaptı. İşte 90’lı yıllarda eski Şifa hastanesi olarak bilinen şimdi ki Medikal Hastanesi’nin o dönemlerde alınan cihazları eski başhekim Bayraktar anlatırken, objektiflerimize böyle yansımıştı. Dr. Bayraktar, şimdilerde İstanbul-Sarıyer’de özel bir hastanede görev yapıyor.

GAP MAHALLESİ BÖYLEYDİ

Yıl 1993. GAP Mahallesi’nden bir sokak. Besicilerin ahırlarından geçit vermeyen GAP’ta, hayvanların atıkları kaldırımlara taşardı. Yazın etrafa dayanılmaz kokular saçan GAP’ta yüzlerce hayvan ahırı, şimdilerde azaldı. İşte 1990’larda GAP’ın manzarasını gösteren tarihi bir kare. Şimdi o ahırların bulunduğu cadde ve sokaklar tamamen modernleşti. 2000’li yılların başına kadar GAP Mahallesi’nde manzarası böyleydi.

YILLARA MEYDAN OKUYAN BİNA

1947 Yılında yapımı tamamlanan Batman DDY Gar’ı, petrol kentinin ilk binalarından biri konumunda. SİT alanı kapsamındaki DDY’nin eski yapılarından biri olan tarihi gar’ın dili olsa da konuşsa. Bir dönemler petrol mühendisleri ile petrol emekçilerinin karşılandığı o gar’da kimler yolculuk yapmadı ki. Yıllara meydan okuyan DDY eski gar’ı hiç değişmedi.

Editör: TE Bilişim