Barış Arslan

*1990’lı Yılların başında Cumhurbaşkanı Turgut Özal, “Güneydoğu’nun Mimarı” yazılı pankartlarla karşılanırdı. Birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Cumhuriyet alanının dili olsa da dünü anlatsa. İzzet Altınmeşe’nin 10 Ekim 1990 tarihinde Cumhuriyet alanında verdiği il konserine Batmanlılar akın etmişti. Batman’ın köylerindeki harman yerleri de tarihe karıştı. İşte Batman’da iz bırakan kareler…

MEYDAN’DA ‘İL’ KONSERİ

Batman’ın ‘il’ oluşunun konseri 1990’nın Ekim’in de verilmişti. Dönemin star sanatçısı İzzet Altınmeşe ve Huri Sapan, Batmanlıların belleklerinde iz bırakan bir konser vermişti. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın katıldığı o muhteşem konseri izlemek için Batmanlılar o meydanı doldurmuştu. İzzet Altınmeşe, Batmanlıların gönlünde taht kurmuştu. İşte o muhteşem konserden geride kalan bir fotoğraf.

ÖZAL, GÜNEYDOĞU’NUN MİMARIYDI

Tarih 7 Mayıs 1992. Batman Belediyesi sarayının açılışından bir kare. Batman’ı, Türkiye’nin 72’inci İl’i yapan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’a, coşkulu karşılama töreni yapılmıştı. Cumhuriyet caddesi trafiğe kapatılmıştı. Kalabalık bir kitle merhum Özal’ı dinlemeye gelmişti. “Güneydoğu’nun mimarı Özal hoş geldiniz” yazılı dev bez pankart ve bayraklar, güzergaha renk katmıştı. O dönemlerde inşaat halindeki Tekinler apartmanı dışında kentte çok katlı apartman yok denecek kadar azdı.

KARŞIYAKA’YA İLK PARK

Batman’ın ilk mahallelerinden Karşıyaka’ya ilk park, 1988 yılında kazandırılmıştı. Dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin, ilk başkanlığında ‘İluh deresi’ kenarındaki Karşıyaka Mahallesi’ne ilk park kazandırıldığında semt sakinleri adeta bayram yapmıştı. Şimdilerde o park da mahallenin de çehresi değişti.

BATMAN’IN KÖYLERİNDE HARMAN YERİ

Şimdilerde Batman’la birleşen Akça (Tilmiz) köyünde 1990’lı yılların başına kadar ‘harman yeri’ vardı. Köy ortasındaki tepelik bölümünde kurulan harman dövme aletine eşekleri bağlayan çiftçiler, sıcak bir yaz mevsimine aldırış etmeden saman hazırlardı. Şimdi Batman’ın köylerinde bu manzaralar artık tarihe karıştı.

Editör: TE Bilişim