Barış Arslan

*Batman’ın üçüncü büyük semti olan Belde, 1987 yılına kadar yoktu. GAP’a komşu olan Belde’nin temelini TOKİ’nin ilk konutlarını hayata geçiren Batman Belediyesi atmıştı. Daha sonra Belde’ye Gültepe ve Çamlıtepe’de eklenmişti. İşte Batman’ın son 30 yılda ne kadar büyüdüğünü gösteren farklı kareler…

BELDE MAHALLESİ ÇÖLDÜ
Bu fotoğraf 1987 yılında çekildi. Batman Belediyesi’nin konut yapımı için belirlediği alanı tespit etmek için dönemin görevlileri, çöldeki alanının etrafını kireçle belirlemişti. Göçerlerin, küçük ve büyük baş hayvanlarını otlattırdıkları o çöl alanı, yeni konut alanı olmuştu. 1988 Yılında temeli atılan petrol kentinin ilk TOKİ konutları, yeni yerleşim alanının da Kuzey’e kayacağının sinyallerini vermişti. İşte 34 yıl öncesinde Belde Mahallesi’nin olmadığı dönemde TOKİ konutları için ayrılan bölge.

…VE BELDE BÖYLE DOĞDU
Yıl 1988. GAP Mahallesi’nin hemen üst bölümü sayılan Belde Mahallesi’nde yapılan TOKİ konutları 1.5 yıl gibi bir sürede tamamlanmıştı. Henüz altyapısı tamamlanmayan Belde’deki konutlar, ucuz fiyatlarla satılmıştı. Tam 25 yıl süreyle konutlarda oturanlar, daha sonra kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıktırılmıştı. Şimdilerde ise o eski konutların yerinde çok katlı apartmanlar yükseldi. İşte 28 Yıl önce tamamlanan Belde Mahallesi’ndeki eski konutların manzarası.

HASANKEYF’İN ESKİ MANZARASI
Petrol şehri Batman gibi tarihi ilçe Hasankeyf’in de manzarası değişti. Dicle nehrinin ortasından aktığı 12 bin yıllık Hasankeyf’e konuk olan yerli ve yabancı turistler, nehir kıyısındaki küçük çocukları görüntülemeden ayrılmazdı. İşte yıllar öncesinde kartpostallık bir manzara. 20 yıl önce çekilen bu karedeki çocuklar, Dicle nehri kıyısında objektiflere böyle yansımıştı.

ESKİ YÖNETİCİLERDEN GERİDE KALAN!
Yıl 1996. Dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök, eski Belediye konuk evinde gelenekselleştirilen toplu sünnet töreninde. Yanında eski Vali Yardımcısı Mehmet Ceylan, eski Emniyet Müdürü Emin Körpe, Defterdar Ramazan Türkan ve diğer yöneticilerin de toplu olarak katıldıkları o törenden geride bu kare kaldı. O yöneticilerin çoğu şimdilerde emekli.

Editör: TE Bilişim