Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’da 70’li yıllarda kentin içinde harman yeri vardı. Batman’ın seven politikacılar arasında Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal ile eski Bakan Şerafettin Elçi vardı. 1930’lu yılların sonunda İluh tepesindeki okulda eğitim görenlerinden biri kaldı hayatta. İşte petrol kentinin dününe dair farklı fotoğrafları.

1930’LU YILLARDA İLUH İLKOKULU

Bu kare 1939 yılında çekildi. İluh tepesinde kentin ilk eğitim yuvası konumundaki ‘İluh ilkokulunda’ eğitim-öğretim görenlerin büyük bölümü şimdi aramızda değil. Şimdi ki 10 Nisan polis karakolu yerinde olan kerpiç yapılı ‘İluh’ ilkokulunda öğretim gören Batman’ın tanınan esnaflarından Emin Gür, geçen yıl hayata veda etmişti. Okul Müdürü’nün hemen yanında yer alan eski esnaflardan Muhiyettin Akın, hayatta. Diğer öğrenciler ise şimdi aramızda değil.

ÖZAL ÇİFTİ BELEDİYE’DE

7 Mayıs 1992 tarihinde eşi Semra Özal ile Batman Belediye sarayının açılışına katılmıştı. O dönem ikinci kez Belediye Başkanlığı yapan politikacı ise Ataullah Hamidi idi. Merhum Özal, açılışını yaptığı Belediye sarayını ziyaret ederken objektiflerimize böyle yansımıştı. Merhum Özal, Batman’ı memleketi Malatya kadar severdi.

HARMAN TARLASI

Burası Yeni Mahalle. Cengiz Topel İlköğretim ilkokulunun arka bölümü ise çiftçilerin harman yeriydi. Aynı zamanda o alan futbol sahasıydı. Buğday sapını ötüp saman haline getiren ve adına ‘Cer cere’ denilen ilkel patos makinesinden bir kare. Tam 50 yıl önce besicilerin ağırlıklı olduğu Yeni Mahalle’de büyük baş hayvanlarına saman hazırlayan dönemin eski çiftçilerin çile dolu yıllarından geride bu manzara kaldı.

BEŞİRİ-KIRA DAĞINDA 42 YIL ÖNCE

Şimdilerde daha çok dinlenme ve özel villaların merkezine dönüşen Beşiri-Kıra dağı, tam 45 yıl öncesinin manzarası. 1978 Yılında Siirt’ten Batman’a gelen dönemin Bayındırlık Bakanı merhum Şerafettin Elçi, Kıra dağının zirvesinde kalabalık tarafından böyle karşılanmıştı. O dönemlerde Kıra dağı zirvesinde tek bir yapı yoktu. 2019 Yılında ise Kıra dağının zirvesinde modern villalar ile dinlenme tesisleri var. İşte Kıra dağının 42 yıl önceki hali.

Editör: TE Bilişim