Barış Arslan

**Petrol şehri Batman’ın lokomotifi olan Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğü’nün emektarları iz bıraktı. 25-30 Yıl öncesine kadar TPAO’da hizmet verenlerin kimi hayattan göçtü kimi ise emekliye ayrıldı. Şimdiki SGK hizmet binası yerinde şehirler arası otogar vardı. O eski Gar’ın dili olsa da kimi ağırladığını anlatsa. 60 Yılda nüfusu yarım milyona dayanan Batman’dan eski kareler.

TPAO’NUN EMEKTARLARI

Yıl: 1995. Yer: TPAO Botanik bahçe girişi. TPAO eski Genel Müdürü Sıtkı Sancar, TPAO eski Bölge Müdürü Erdal Ahıska, TPAO Genel Müdür Yardımcısı merhum Şeref Ekinci, TPAO baş garsonlarından Mecit Demir’in de aralarında bulunduğu garson ve personel, bahar mevsiminde hatıra fotoğraf çekmiş.TPAO’daki o eski çalışanların tamamı şimdi emekli. Bazı simalar ise hayata veda etti. 24 yıl öncesindeki TPAO botanik bahçesinden geride bu kare kaldı.

BURASI ŞEHİRLERARASI OTOGARDI

Batman’ın Şafak Mahallesi’ndeki eski otogar şimdilerde SGK hizmet binasına dönüştü. Uzun yıllar ‘otogar’ olarak hizmet veren o tarihi alan şimdilerde SGK’lılara hizmet vermeye hazırlanıyor. O alanın dili olsa da kimleri konuk ettiğini anlatsa. Yıl 1985 Vatani görevini yapmak için İzmir Narlıdere’ye giden Şehmuz Ustabaşı’nı babası merhum Nezhet Ustabaşı, kardeşi Bülent, TPAO ambar emektar memurlarından Faik usta ve Turan Rende uğurlama töreninde. O dönemlerde uçak yolculuğu gibi 302 mercedeslerle yolculuk yapmak lükstü. İşte Ustabaşı ailesinin 34 yıl önceki otogardan bir hatıra karesi.

30 YILDA BÜYÜYEN MAHALELER

1990 Yıyına kadar daha çok besici ailelerin bulunduğu GAP ve Belde mahalleri ‘İl’ ile birlikte kaderleri değişti. 1987 yılıda yapımı tamamlanan Belde Mahallesindeki konutlara yeni mahalleler eklendi. GAP, Fatih, Gültepe ve Şafak semtleri, iki eski mahallenin etrafını kale gibi sardı. 90 öncesine kadar sayısız besici çiftliğinin bulunduğu GAP ve Belde mahalleri, şimdilerde çok katlı apartmanların adresi gibi. Bazı besi çiftliklerinin yerini ise modern cafe’ler aldı. Batman’a yapılan ilk konutlar da yıktırılıp modern apartmanlara dönüştürüldü. İşte Belde ile GAP’ın 90 öncesi manzarası.

BURASI TURGUT ÖZAL BULVARI

Yıl 1990. Batman’ın ‘İl’ olmak için gün saydığı günlerdi. İnşaat halindeki apartman ise şimdiki Batman Üniversitesi Merkez Kampusu giriş yolu sokağında Ceylan ailesine aitti. Turgut Özal Bulvarının iki şeridi  trafiğe yeni açılmıştı. Bozo oğuları ile Aydiş’lere ait akaryakıt istasyonu dışında işyeri sayısı iki elin parmak sayısı kadardı. Eski ‘Diyarbakır caddesi’ olarak bilinen Turgut Özal Bulvarı 1990 Nisan’ın da Batman’ı ‘il’ yapan Cumhurbaşkanı merhum Özal’ın adını almıştı. İşte 90’da petrol kentinin şimdi ki en işlek caddesinin hali.

Editör: TE Bilişim