Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

Türkiye Petrolleri tesisleri kimleri ağırlamadı ki. Geçmişten günümüze Cumhurbaşkanları, Başbakan Bakan ve ünlü sanatçıların ağırlandığı TPAO’nun o konaklama tesislerinin benzeri bölgede yoktu. TPAO’ya komşu olan Petrolkent, Karşıyaka ve Çarşı mahalleleri çarpık kentleşmeden kurtulamadı.  Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, Batman Belediyesi sarayını hizmete açtığında şeref defterini imzalamıştı. İşte Batman’ın dününe dair kareleri…

TPAO TESİSLERİ BİR BAŞKAYDI

Yıl 1978. Siirt’ten Batman’a konuk olan bölgenin tanınan politikacılarından eski Bayındırlık Bakanı merhum Şerafettin Elçi, heyetiyle birlikte TPAO Bölge Müdürlüğü eski 1 nolu Misafirhane tesislerinde ağırlanmıştı. O eski bina yıkıldı ama merhum Elçi ile arkadaşlarının ağırlandığı tesisten geride bu kare kaldı.

ÖZAL, ŞEREF DEFTERİNE YAZMIŞTI

Batman’ı, Türkiye’nin 72’inci ‘İl’i yapan Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1992 yılında açılışını yaptığı Batman Belediye Sarayı’nda şeref defterini imzalarken objektiflere böyle yansımıştı. Özal’ın yanında dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, ANAP Milletvekili Kutbettin Hamidi ve ANAP eski İl Başkanı Muhittin Hamidi vardı. Memleketi Malatya kadar Batman’ı seven merhum Özal, Batman Belediyesi’nin şeref defterine duygularını yazan ilk Cumhurbaşkanı idi.

ÇARPIK MAHALLELER DEĞİŞMEDİ

Petrol şehri Batman’ın birçok semti değişti ama TPAO tesisleri dibindeki Erköklü, Petrolkent, Karşıyaka, Çarşı ve İluh semtlerinde manzara hiç değişmedi. O kenar mahalleler çarpık kentleşmenin adresi oldu. İşte TPAO ve İluh deresine komşu olan Batman’ın o eski semtlerinin 90’lı yıllar öncesinin manzarası. O mahallelerde görüntü aynı.

BUHARLI TRENLER TARİH OLDU

Burası DDY Batman Gar’ı. Bir dönemler buharlı ve kara trenlerin çalıştığı DDY Batman Gar’ında tarihi bir gün. Çarşı Mahallesi’ndeki devasa siloların faaliyette olduğu 2000’li yıllarındaki manzara görülmeye değerdi. Bayraklarla süslenen DDY Gar’ına konuk olan Hürriyet Gazetesi treni böyle karşılanmıştı. Çarşı Mahallesi’ndeki TMO siloları kaldırıldı. TMO’nun eski yeri ise liseye dönüştürüldü. DDY Batman Gar’ı da şimdilerde farklı manzaraya dönüştü.

Editör: TE Bilişim