Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*1978-79 Yılları arasında Bayındırlık Bakanlığını yapan Şerafettin Elçi, bölge turuna çıktığında Siirt, Batman ve Şırnak’ta sevgi seliyle karşılanmıştı. İşte 41 yıl önce Beşiri-Kıra dağında tek şeritli yolda Bakan Elçi’nin karşılanışından sararan bir kare. 90’lı Yıllarda dönemin ilk il yöneticileri, bayram törenlerine tam kadro katılırdı.  Eski Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna, 1993 Yılında Batman Belediyesi’ne konuk olmuştu. Petrol şehrinin farklı manzaralarından kareler…

BURASI BEŞİRİ-KIRA DAĞI

Yıl 1978. Sıcak bir yaz günü. Siirt’ten Batman’a gelen bölgenin tanınan politikacılarından ve Bayındırlık Bakanlığını bir yıl gibi süreyle yapan Şerafettin Elçi’yi karşılamaya giden Batmanlılardan oluşan kalabalık bir grup “Hoş geldiniz sayın Bakanımız” diye bez afişle makam aracının önünde duruyor. Batman-Beşiri yolu 41 yıl önce tek şeritliydi. Şimdilerde özel villalar ile dinlenme tesislerinin olduğu Kıra dağının zirvesinde o dönemler tek bir yapı yoktu. O karşılamada 50 yaşın üstündekilerin çoğu şimdi aramızda değil. Bakan merhum Elçi’nin aracının önünü kesen o kalabalık kitleden geride bu kare kaldı.

YÖNETİCİLER TAM KADRO ETKİNLİKLERDEYDİ

Yıl 1991. Yer Cumhuriyet meydanı. Resmi bir bayram kutlamasına tam kadro katılan dönemin ilk il yöneticileri protokole ayrılan bölümde oturuyor. Dönemin Batman Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, Batman’ın ilk Vali Yardımcılarından merhum Mahmut Kılıçdoğan, Batman Ağır Ceza Reisi Ali Vurur, Milli Eğitim Müdürü Nurullah Özkılıç ve TPAO eski Sivil Savunma amiri merhum albay Ertuğrul İşeri, objektiflere böyle yanmıştı.

SAĞLIK BAKANI AKTUNA BELEDİYE’DE

49’uncu Hükümette Sağlık Bakanlığı yapan Yıldırım Aktuna, Batman’a ilk kez 1993’ün yaz mevsiminde çıkarma yapmıştı. Dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi ve eski İl Genel Meclis üyelerinden İsmet Utanç’ın Belediye sarayında uğurladığı Aktuna, yeşil kart uygulaması kapsamında Batman’ı bölgede ‘pilot il’ seçmişti. Sağlık eski Bakanı Aktuna, 29 Eylül 2007 yılında hayatını kaybetti.

90’LARDA ÇAY MAHALLESİ YOKTU

Burası Batman’ın kenar mahallelerinden 19 Mayıs. Olimpik yüzme havuzu, sentetik futbol sahaları ile kapalı spor salonun olmadığı 19 Mayıs semtinin ötesi çöldü. Yahya Kemal Beyatlı lisesi binasının yeni  tamamlandığı ve Sağlık Meslek Lisesi’nin binasının da 19 Mayıs ilkokulu bahçesinde yapıldığı 19 Mayıs semtinin, 30 yıl önceki manzarası böyleydi. Şimdilerde eski karedeki o boş alanların tamamı bina oldu.

Editör: TE Bilişim