Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman Lisesi’nin kurucu Müdürü Gülpaşa Sezer, yüzlerce öğrenci yetiştirdi. O’nun yetiştirdiği öğrencilerin bazıları bürokrat, bazıları ise saygın meslek sahibi oldu. 70’li Yılların liseli gençliği bayram etkinliklerinde şıklıklarıyla dikkat çekerdi. Etkinliklerin adresi ise o dönemler Cumhuriyet alanı ve TPAO stadıydı...

1971 YILINDA CUMHURİYET ALANI

Batman Lisesi’nde iz bırakan kurucu Müdür Gülpaşa Sezer, petrol kentinde yüzlerce öğrenciye emek veren saygın bir eğitimciydi. 70’li Yıllarda Batman’ın ilk lisesinde kaliteli eğitimci kadrosuyla yüzlerce öğrencinin bürokrat ve saygın bir meslek sahibinin olmasında emeği geçen Sezer, ilerleyen yaşına rağmen halen başkentte avukatlık mesleğini sürdürüyor. 1971 Yılındaki bir bayram etkinliğinde, şimdilerde Batman Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim görevlisi olan tecrübeli eğitimci Cemil Manap ile Şefik Okunakul arasında objektiflere poz veren Gülpaşa Sezer’in arkasında İş bankası eski binası ile Demir iş hanının bir bölümü görülüyor.

PETROL ORTAOKULU ÖĞRENCİLERİ

Yıl 1968. Burası TPAO Bölge Müdürlüğü Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu bahçesi. O dönemin Batmanlı öğrencilerden Cemil Manap, Ziyaettin İnsel ve Mehmet Emin Talayhan, Matematik öğretmeni Diyarbakırlı Eşref Bulcan ile hatıra fotoğrafı için poz verdiklerinde okulun bahçesi, şimdi ki parkları gölgelikte bırakacak güzellikteydi. O dönemin öğrencilerinin giyimlerindeki şıklık da dikkat çekiciydi.

TPAO STADINDA BAYRAM

Tarih 29 Ekim 1972. Cumhuriyet bayramı kutlamalarının yapıldığı adres TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün emektar sahasıydı. Yüzlerce öğrencinin sığmadığı o toprak zeminli statta dönemin liseli öğrencilerinden Fevzi Coşkun, Salih Çoksever, Cemil Manap, Cemil Özgün (Ayaktakiler), Şehmus Ekmen ve Raman Kalyoncu (Oturanlar) bayram hatırası için objektiflere böyle poz vermiş. Şimdilerde o başarılı öğrencilerin çoğu emekliliğe ayrılmış.

BURASI 90’LI YILLARIN BELDE VE FATİH’İ

Şimdilerde Batman’ın büyük mahalleleri arasında yer alan Belde ve Fatih semtleri, 90’lı yılların başında ‘küme evleri’ andırıyordu. Petrol şehrinin ‘İl’ olmasının ardından hızla büyüyen Belde Mahallesi’nin ortasından Batman-Siirt çevre yolu geçti. İki mahalle’ye Çamlıca ve Gültepe semtleri komşu oldu. İşte Batman-Siirt çevre yolunun olmadığı dönemlerde Belde ve Fatih’in manzarası.

Editör: TE Bilişim